-
In 2021 werd in Monnickendam M'DAM opgeleverd, een compleet houten woongebouw met 62 appartementen: met onder andere 20 sociale huurwoningen en 21 'sociale koopwoningen'. Uitgangspunt was dat die koopwoningen ook voor volgende starters uit de gemeente 'betaalbaar' zouden blijven. Maar de gekozen constructie blijkt op juridische bezwaren te stuiten.
Nieuwsartikel
-
Ondanks de gestegen inflatie, hogere bouwkosten en lagere opbrengsten zijn er in 2023 meer dan vijfduizend woningen in aanbouw genomen. In meerderheid gaat het om woningen in het gereguleerde segment. Er is gestart met de bouw van 2.809 sociale huurwoningen, waarvan ruim 2.600 woningen door corporaties.
Hier bovenop is gestart met de bouw van 731 dure huurwoningen en 1.300 koopwoningen, waarvan 45 koopwoningen met een prijs tot 355.000 euro. In het middeldure huursegment zijn 314 woningen met… meer Nieuwsartikel
-
De grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie ligt volgend jaar op 435.000 euro, zo schrijft demissionair minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting aan de Tweede Kamer. De stijging bedraagt 30.000 euro. In 2023 is de NHG-grens nog 405.000 euro. Volgens de minister wordt zo het bereik van de NHG groter en zijn er met name voor starters meer kansen om een eigen woning te verwerven.
Nieuwsartikel
-
De gemeente Amsterdam begint volgend jaar twee kleinschalige proefprojecten met de ontwikkeling van grotere betaalbare koopwoningen, waarvan één in Amsterdam-Zuidoost. De woningen worden verkocht aan gezinnen met een middeninkomen, die voor het eerst een woning willen kopen. De woningen zijn voor politiemensen, verpleegkundigen en leraren en onderwijzend personeel met een gezin.
Nieuwsartikel
-
Het Amsterdamse college tempert zijn zelfbouwambities. Het college trekt de eerdere doelstelling in om 600 zelfbouwwoningen per jaar, waarvan 350 voor wooncoöperaties, te realiseren. Dat aantal is trouwens de afgelopen jaren nimmer gehaald. Het gemeentelijke Team Zelfbouw wordt verkleind en vanaf dit jaar is de post zelfbouw uit de begroting geschrapt. Binnen deze mogelijkheden geeft de gemeente prioriteit aan collectieve vormen van zelfbouw zoals wooncoöperaties. Voor de realisatie daarvan… meer Nieuwsartikel
-
Het huidige college van Noord-Holland heeft al zijn beleid en planvorming op het gebied van ruimtelijke ordening en wonen nog eens op een rij gezet in een nieuwe versie van het Masterplan Wonen. Daarmee zijn voor de komende jaren al vrij strakke kaders uitgetekend voor het volgende college. "Het is aan de nieuwe coalitie de plannen over te nemen en te financieren." Dat dan nog wel.
Nieuwsartikel
-
De regeringspartijen steunen een voorstel van het CDA om veertig miljoen euro beschikbaar te stellen voor het nieuwe Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen. Starters en gezinnen met een bruto inkomen tussen 40.000 en 65.000 euro kunnen straks maximaal 75.000 euro korting krijgen op de aankoop van een nieuwbouwwoning. Wanneer de woning wordt doorverkocht, dan moet de subsidie worden terugbetaald, plus een deel van de eventuele winst.
Nieuwsartikel
-
Vereniging Eigen Huis (VEH) roept minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) op om jaarlijks minimaal 10.000 starterswoningen te bouwen van maximaal 260.000 euro. De vereniging wil dat jonge mensen zo weer perspectief krijgen op de woningmarkt. VEH start een petitie en voert op Lowlands actie voor starters.
Nieuwsartikel
-
Een volgende stap in de ontwikkeling van de nieuwe wijk Oostzijderpark bij station Kogerveld Zaandam: de combinatie Timpaan en Ontwikkeladviseur heeft met Thunissen een overeenkomst afgesloten voor de bouw van 171 woningen naast station Kogerveld in Zaandam, waaronder 64 sociale huurappartementen. De bouw start nog dit jaar.
Nieuwsartikel
-
Bebouwing van een dertig jaar braakliggend terrein aan de oostzijde van de Zaan in Zaandam biedt ruimte voor de realisatie van zo’n 750 woningen in een gevarieerd aanbod van sociale huur, betaalbare koop, middeldure huur en vrije sector woningen. De nieuwbouw moet een flinke impuls geven aan Hofwijk, een kwetsbaar buurtje met bijna alleen sociale woningbouw.
Nieuwsartikel
-
Aftredend wethouder wonen Jakob Wedemeijer ziet geen mogelijkheden om in de hoofdstad 'sociale koopwoningen' te bouwen. Althans geen koopwoningen die ook voor volgende kopers betaalbaar blijven. Zijn advies aan het nieuwe college: "Als betaalbaarheid voor langere tijd het hoofddoel is, zijn we aangewezen op betaalbare huursegmenten".
Nieuwsartikel
-
Een nieuwe woningcorporatie wil betaalbare huizen bouwen in Amsterdam en omgeving, waarbij huurders de kans krijgen vermogen op te bouwen. Binnen twee jaar moet het eerste woningcomplex een feit zijn, zo zegt initiatiefnemer Ricardo van Loenen van RE*.
Nieuwsartikel
-
De coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie ziet af van ingrijpende maatregelen op de koopwoningmarkt. Wel wordt het eigenwoningbezit gestimuleerd door de verkoop van sociale huurwoningen aan zittende huurders makkelijker te maken. Om hen een start te geven op de koopmarkt, krijgen ze de kans hun woning onder bepaalde voorwaarden te kopen. Wel geldt een beperking; corporaties mogen alleen grondgebonden woningen aan hun huurders verkopen.
Nieuwsartikel
-
Meerdere steden in de regio Amsterdam komen met een opkoopbescherming om te voorkomen dat beleggers woningen ‘wegkapen’ voor starters. Haarlem heeft per 1 februari 2022 de primeur. Amsterdam rekt de voorwaarden tot het uiterste op: voor alle koopwoningen tot 512.000 euro WOZ-waarde geldt straks na aankoop een verhuurverbod.
Achtergrondartikel
-
Nu koopwoningen voor steeds meer starters onbetaalbaar worden groeit de roep om middeldure huurwoningen. Voorheen een hoogstedelijk fenomeen, maar steeds meer gemeenten tuigen er nu bouwprogramma’s voor op.
Achtergrondartikel
-
In Amsterdam moeten jaarlijks negenduizend woningen worden bijgebouwd. Dertig procent sociale nieuwbouw is daarbij voldoende. Woningbouw voor het middensegment krijgt van D66 topprioriteit, zo blijkt uit het verkiezingsprogramma ‘Vrijheid in verbinding’.
Nieuwsartikel
-
Om startende woningzoekenden te helpen, moeten gemeenten koopwoningen bouwen die blijvend voor deze doelgroep bestemd zijn. Dat bepleiten de PvdA-ers Sofyan Mbarki (fractievoorzitter Amsterdam), Songül Mutluer (wethouder Zaanstad), Barend Wind (universitair docent) en promovendus Tijn Croon in het dagblad Trouw.
Nieuwsartikel
-
Veel mensen willen een koopwoning, maar de hoge prijzen vormen een onoverkomelijke drempel. In veel verkiezingsprogramma’s worden voorstellen gedaan om deze barrière te slechten. NUL20 toetst in een serie artikelen de houdbaarheid van deze en andere voorstellen. In deze aflevering aandacht voor 'sociale koop'. Dat leek eerder in 2008 een veelbelovende nieuwe categorie, maar veel betaalbare woningen leverde het tot dusver niet op.
Achtergrondartikel
-
Het centrum van Reigersbos in Amsterdam-Zuidoost gaat de komende jaren flink op de schop. Het centrum van de wijk krijgt er vanaf 2024 ongeveer 800 woningen bij. Er komen kleine sociale huurwoningen voor onder anderen jongeren en ouderen. Maar ook huur- en koophuizen die groter en duurder zijn, aldus het investeringsbesluit van de gemeente Amsterdam.
Nieuwsartikel
-
Koopstarters met een middeninkomen hebben het in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) zwaar. Wie geen overwaarde op zijn huis kan verzilveren, kan amper nog een geschikte woning kopen. Gemeenten, woningcorporaties en projectontwikkelaars proberen met allerlei kortingsregelingen het aanbod voor lagere inkomens te vergroten. NUL20 hield de verschillende modellen tegen het licht.
Achtergrondartikel
-
Veel mensen willen een koopwoning, maar de hoge prijzen vormen een onoverkomelijke drempel. In veel verkiezingsprogramma’s worden voorstellen gedaan om deze barrière te slechten. NUL20 toetst in een serie artikelen de houdbaarheid van deze en andere voorstellen. In deze aflevering aandacht voor 'sociale koop'. Dat leek eerder in 2008 een veelbelovende nieuwe categorie, maar veel betaalbare woningen leverde het tot dusver niet op.
Achtergrondartikel
-
Veel mensen willen een koopwoning, maar de hoge prijzen vormen een onoverkomelijke drempel. In veel verkiezingsprogramma’s worden voorstellen gedaan om deze barrière te slechten. NUL20 toetst in een serie artikelen de houdbaarheid van deze en andere voorstellen. In deze aflevering de aanpak in Zaanstad. Die gemeente richtte al in 2005 een eigen BV op om de maandlasten van nieuwbouwkopers te verlagen.
Achtergrondartikel
-
Veel mensen willen een koopwoning, maar de hoge prijzen vormen een onoverkomelijke drempel. In veel verkiezingsprogramma’s worden voorstellen gedaan om deze barrière te slechten. NUL20 toetst in een serie artikelen de houdbaarheid van deze en andere voorstellen. In deze aflevering de bijzondere aanpak van corporatie Dudok Wonen in Het Gooi: Koop Goedkoop en Kopen naar Wens.
Achtergrondartikel
-
De gemeente Amsterdam onderzoekt de mogelijkheid om in Zuidoost betaalbare koopwoningen te realiseren met inzet van Koopgarant. Dit kortingsinstrument werd in het verleden vooral door woningcorporaties gebruikt. Kopers kregen daarbij een korting met terugverkooprecht en -plicht. De hoofdstad verkent met stichting Opmaat en de Neprom ook de mogelijkheden van KOOPstart, een vergelijkbaar instrument als Koopgarant maar dan zonder terugkoopplicht.
Nieuwsartikel
-
Veel mensen willen een koopwoning, maar de hoge prijzen vormen een onoverkomelijke drempel. In veel verkiezingsprogramma’s worden voorstellen gedaan om deze barrière te slechten. NUL20 toetst in een serie artikelen de houdbaarheid van deze en andere voorstellen. In deze aflevering: Koopgarant en KOOPstart, kortingsregelingen voor starters.
Achtergrondartikel