Overslaan en naar de inhoud gaan

Werken én wonen in nieuwe broedplaats op Surinameplein

Image

Urban Resort start met een nieuwe broedplaats aan het Surinameplein. In het pand kunnen kunstenaars, creatieve starters en afgestudeerden van kunstopleidingen niet alleen werken maar ook wonen. Urban Resort heeft een huurovereenkomst getekend voor een periode van vijf jaar.

Het voormalige bejaardenhuis uit 1960 werd de afgelopen jaren tot medio 2014 gebruikt door Arkin, een Amsterdamse instelling in geestelijke gezondheidszorg. Urban Resort wil in dit gebouw ruimte scheppen voor experiment, kunsten, cultuur en maatschappelijke initiatieven. Opmerkelijk is dat ditmaal ook betaalbare woonruimte wordt gerealiseerd. Dat lukt zelden in broedplaatsen. De hoogbouw bestaat uit zes verdiepingen die tot onzelfstandige woonwerkruimten worden verbouwd. Op de begane grond komen alleen werkruimten. De voorbouw van het pand, nummer 33, bestaat uit twee verdiepingen en krijgt een publieke culturele functie.
De komende weken start de selectie van huurders. Geïnteresseerden voor de woonwerkeenheden dienen hun eigen woongroepen van vijf of tien personen samen te stellen en zich per woongroep aan te melden.
In het eerste halfjaar van 2014 heeft de gemeente Amsterdam al 11.000 m2 aan broedplaatsen gerealiseerd. In de periode 2014-2018 investeert dit college 4 miljoen euro in zowel kunstenaars als startende cultureel ondernemers.

Info Surinameplein: er zijn kijkdagen op woensdag 8 oktober en zaterdag 18 oktober; meer informatie, ook over de selectiecriteria, is te vinden op www.urbanresort.nl.