Overslaan en naar de inhoud gaan

Wethouder Songül Mutluer vertrekt naar Den Haag

Image

Songül Mutluer, wethouder Wonen en Bouwen in de gemeente Zaanstad, wordt lid van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Zij neemt vanaf 17 februari de plaats in van Gijs van Dijk, die onlangs zijn zetel opgaf vanwege grensoverschrijdend gedrag in de privésfeer. Bij de laatste Kamerverkiezingen stond ze tiende op de kandidatenlijst.

Mutluer (41) - kind van Turkse ouders en vanaf haar negende opgegroeid in de wijk Poelenburg - werd in 2018 wethouder Wonen als opvolger van Jeroen Olthof. Daarvoor was zij al fractievoorzitter in de Zaanse gemeenteraad. Zij vroeg de afgelopen jaren veel aandacht voor het grote woningtekort in de Zaanstreek en de dringende noodzaak meer (sociale en middensegment-) huurwoningen en betaalbare koopwoningen te bouwen.

"In ons land voltrekt zich een woonramp”, zo verklaarde Mutluer eerder in een interview in Nul20. “De krapte op de woningmarkt heeft zijn effect op de regio, dus ook op Zaanstad. Steeds meer Amsterdammers wijken uit naar onze gemeente. Die groeiende vraag leidt bovendien tot forse prijsstijgingen, waardoor onze eigen starters en onze eigen lage middeninkomens steeds vaker achter het net vissen.” Onder haar bewind was Zaanstad heel succesvol in het binnenslepen van overheidssteun via de Woningbouwimpuls en uit het Volkshuisvestingsfonds. Ook de nieuwbouwcijfers stijgen. In de gemeente Zaanstad werden vorig jaar ruim zeshonderd woningen opgeleverd.

De portefeuille Wonen en Bouwen wordt tijdelijk waargenomen door wethouder Wessel Breunesse (GL).