Overslaan en naar de inhoud gaan

Ymere: compenseer huurders voor hoger vastrechttarief stadswarmte  

Image

Ymere zoekt samen met de gemeente Amsterdam en warmteleverancier Vattenfall naar een oplossing voor de sterk gestegen kosten voor stadsverwarming. De rekening voor verhoging van het vastrechttarief mag niet bij de huurders terechtkomen, meent bestuursvoorzitter Erik Gerritsen.

Ymere is verontwaardigd over de plotselinge verhoging van het vastrecht voor stadswarmte. Huurders zijn ineens honderden euro’s meer kwijt, ook als de verwarming niet aanstaat. Onder meer de bewoners in de Gentiaanbuurt in Amsterdam-Noord worden geconfronteerd met hoge extra kosten, terwijl hen bij het afscheid van hun gasgestookte cv-ketel was toegezegd dat de overgang naar stadswarmte kostenneutraal zou verlopen. Juist het 'niet meer dan anders-principe' trok veel sociale huurders over de streep.  

Corporaties, gemeente Amsterdam en Vattenfall hanteren het uitgangspunt dat bij dezelfde energievraag in een vergelijkbaar huis je voor stadswarmte niet meer betaalt dan met een gasgestookte cv-ketel. "Dat was de afspraak die we met elkaar hebben gemaakt. En die belofte moeten we nakomen”, aldus Gerritsen. Voor hem zijn de toezeggingen uit het verleden heilig. “Samen met de gemeente Amsterdam en Vattenfall werken we aan een oplossing die recht doet aan eerdere toezeggingen. Afspraak is afspraak, beloofd is beloofd. En de rekening komt niet bij bewoners van een sociale huurwoning te liggen."

Ymere onderzoekt nog bij welke specifieke renovatieprojecten in de stad de kostenverhoging speelt. Ook moet volgens Gerritsen opnieuw worden bekeken wat een hoger vastrechttarief betekent voor de corporatiewoningen die nog moet worden verduurzaamd.