Overslaan en naar de inhoud gaan

Energietransitie

  • Minister Jetten wil met een spoedwet voorkomen dat de overschakeling van gas naar stadsverwarming vastloopt omdat het voor afnemers duurder uitpakt. Hij wil met het wetje vooral de stijging van met name de vaste kosten inperken, maar dat kan op zijn vroegst vanaf 2025.
    Nieuwsartikel

  • Ymere zoekt samen met de gemeente Amsterdam en warmteleverancier Vattenfall naar een oplossing voor de sterk gestegen kosten voor stadsverwarming. De rekening voor verhoging van het vastrechttarief mag niet bij de huurders terechtkomen, meent bestuursvoorzitter Erik Gerritsen.
    Nieuwsartikel

  • Het Amsterdams college wil een lening van ruim 2 miljoen beschikbaar stellen voor de verdere ontwikkeling van een coöperatief warmtenetwerk in het gebied Middenmeer in Amsterdam Oost. De buurtcoöperatie MeerEnergie werkt al jaren aan een plan om restwarmte van een datacenter in het Science Park te gebruiken om huizen te verwarmen.
    Nieuwsartikel

  • In de K-torens in Amsterdam-Zuidoost maken zeshonderd huishoudens zich op voor stadsverwarming en verdere verduurzaming van hun woningen. Zeventig procent van de bewoners heeft ingestemd met de voorgenomen verduurzamingsoperatie. Het betekent het eerste succes voor Warm Amsterdam, een initiatief van de Amsterdamse woningcorporaties, de gemeente Amsterdam en Vattenfall om Amsterdam aardgasvrij te maken. De werkzaamheden aan de K-torens starten naar verwachting in 2024.
    Nieuwsartikel

  • Veel projecten voor stadsverwarming liggen stil, aldus de Stichting Warmtenetwerk. Dat komt omdat de betrokken energiebedrijven hun investeringen hebben bevroren vanwege de nieuwe warmtenet. Die maakt het onzeker of ze hun investeringen terug kunnen verdienen. Minister Rob Jetten stelt in de wet namelijk de eis dat nieuwe en bestaande warmtenetten op termijn in meerderheid in publieke handen (lees: gemeenten) moeten komen. De nieuwe warmtewet die dit regelt moet in 2025 ingaan.
    Nieuwsartikel