Overslaan en naar de inhoud gaan

Twintig appartementen voor psychisch kwetsbare volwassenen in Cruquius

Image

Woningcorporatie Eigen Haard bouwt op Landgoed Wickevoort in Cruquius twintig appartementen en een gemeenschappelijke ruimte voor psychisch kwetsbare volwassenen. Het complex wordt verhuurd aan Chapeau Woonkring Haarlemmermeer; de woonkring biedt een vorm van beschermd wonen aan (jonge) mensen met veelal de diagnose schizofrenie. Zij vinden op het landgoed niet alleen woonruimte, maar krijgen daar ook de juiste zorg en woonbegeleiding.

De realisatie van die zogenoemde woonkring kent een lange geschiedenis. Het initiatief voor deze specifieke woonvoorziening dateert uit 2013. Sinds die tijd is door een groep ouders geprobeerd ergens in Haarlemmermeer het project van de grond te krijgen. Eigen Haard toonde zich zeven jaar geleden al bereid de woningen te bouwen, maar het plan voor Landgoed Wickevoort liep verschillende keren vertraging op.

Chapeau Woonkring maakt onderdeel uit van de tweede fase van de herontwikkeling van het terrein van de voormalige Cruquiushoeve. Naar ontwerp van Korth Tielens Architecten bouwt BAM Wonen het Hoofdgebouw; een appartementencomplex gebaseerd op een traditionele herenboerderij met in totaal 93 sociale huurwoningen aan een binnentuin. “In de Haarlemmermeer is de vraag groot naar nieuwe sociale huurwoningen.  Het is fijn dat we extra sociale huurwoningen kunnen bouwen, die ook nog eens heel duurzaam zijn. Bewoners genieten straks van alles wat dit landgoed te bieden heeft: groen, diensten en community gevoel’’, aldus Nicole de Vrij, directeur ontwikkeling en zakelijk beheer bij Eigen Haard.

De woningcorporatie ontwikkelt samen met gebiedsontwikkelaar AM op het terrein van de voormalige Cruquiushoeve een nieuwe, milieuvriendelijke woonwijk met straks 850 huur- en koopwoningen; dertig procent van de bouwproductie op Landgoed Wickevoort komt voor rekening van Eigen Haard.