Wethouder Songul Mutluer kandidaat-kamerlid voor PvdA

26.11.2020
Image
Update 27 november - Mirthe Biemans

Songul Mutluer, wethouder Wonen in Zaanstad, staat 11e op de kandidatenlijst van de Partij van de Arbeid voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Zij is daarmee een van de hoogste nieuwkomers. Mocht de PvdA voldoende zetels halen, dan is zij de derde wethouder die in deze raadsperiode Zaanstad verlaat.

Mutluer (40) werd in 2018 wethouder als opvolger van Jeroen Olthof. Daarvoor was zij al fractievoorzitter. Mutluer heeft de afgelopen jaren veel aandacht gevraagd voor het grote woningtekort in de Zaanstreek en de dringende noodzaak meer (sociale en middensegment-) huurwoningen en betaalbare koopwoningen te bouwen. "In ons land voltrekt zich een woonramp”, zo verklaarde zij dit voorjaar in een interview in Nul20. “De krapte op de woningmarkt heeft zijn effect op de regio, dus ook op Zaanstad. Steeds meer Amsterdammers wijken uit naar onze gemeente. Die groeiende vraag leidt bovendien tot forse prijsstijgingen, waardoor onze eigen starters en onze eigen lage middeninkomens steeds vaker achter het net vissen.” De gemeente Zaanstad haalde eerder dit jaar 20,6 miljoen euro subsidie uit de Woningbouwimpuls binnen om de bouw van zesduizend woningen in Zaandam te versnellen.

 

Op plaats 24 staat Mirthe Biemans (33), manager strategie van woningcorporatie Rochdale. Bij de kandidaatstelling omschrijft de PvdA Biemans als een volkshuisvester die zich dagelijks inzet voor goed en betaalbaar wonen. Een goede woning en buurt is in haar ogen het fundament om een leven op te kunnen bouwen. Zij brengt expertise, aldus de PvdA, over hoe de woningmarkt weer eerlijker kan worden én weet wat er speelt op straat en achter de voordeur. "Zij bracht de woningnood en de onmisbare rol van volkshuisvesting zo onder de aandacht dat je er niet meer omheen kan. Door te laten zien dat de wooncrisis niet alleen over statistieken gaat, maar over mensen met levens en dromen op de pauzestand."

Hester van Buren, bestuursvoorzitter van Rochdale, reageert met trots op haar kandidaatstelling. "Blij dat er iemand met echte praktijkervaring straks in Den Haag kan helpen om de wooncrisis op te lossen."

Trefwoorden