Overslaan en naar de inhoud gaan
Overzicht publicaties in een live dossier
NUL20-dossier Hoogbouw Sluisbuurt

Hoogbouw of niet. Dat is de kwestie. Amsterdamse raadsleden moeten zich een mening vormen over de ontwikkelingsrichting van de Sluisbuurt op Zeeburgereiland. Dat valt niet mee, want deskundigen van naam geven adviezen en analyses die elkaar volledig tegenspreken. Grootste steen des aanstoot zijn de slanke woontorens tot 143 meter.

Laatste update 27 september
In het gemeentelijk stedenbouwkundig plan voor de Sluisbuurt op Zeeburgereiland staan elf gebouwen met een hoogte van 30-40 meter, elf torens van 40 tot 80 meter en zes hoge torens tussen de 80 en 143 meter. In totaal levert dit 5.500 woningen op in een relatief klein gebied.
Geharnast tegenstander van het gemeentelijk plan is stedenbouwkundige Sjoerd Soeters. Hij ontwikkelde een alternatief plan met gesloten bouwblokken dat hetzelfde aantal woningen oplevert. In zijn plan ontbreken de extreem hoge woontorens, maar in plaats daarvan staan er flink wat lagere woontorens aan de noordzijde. Soeters vindt onder andere Rudy Uytenhaak en Ton van Namen aan zijn zijde. Volgens Uytenhaak zijn die hoge torens geen rationele keuze: het rendement loopt enorm terug, de risico's lopen op en de bouwperiode duurt langer.
Belangrijke discussiepunten: Leveren torens wel of niet betaalbare woningen op? Wordt de wijk meer of minder leefbaar als de auto volledig wordt geweerd? En hoe zit het met wind en schaduw? Zijn de verschuivende slagschaduwen van de wolkenkrabbers vervelender dan de langdurige schaduw in de kleine binnentuinen en nauwe straten van Soeters? 
Arcam organiseerde eerder twee druk bezochte debatten over de Sluisbuurt, half mei was een hoorzitting voor de raadscommissie RO en op 27 juni organiseerde de PvdA wederom een openbare debatavond in Pakhuis de Zwijger. Naar verluidt gaat de raad in het najaar een knoop doorhakken.
Op dinsdag 12 september organiseerde de Arcam het derde debat over hoogbouw: Een vorm van verdichtenIn het derde debat ging het niet (alleen) over de Sluisbuurt.

 
26-09-2017 'Sluisbuurt vernietigt de ervaring van Landelijk Noord' (Petra Brouwer in Het Parool)
 

De Sluisbuurt op het Zeeburgereiland wordt een hoogbouwwijk. Er komen overwegend middelhoge gebouwen en enkele hoge woontorens tot een maximum van 125 meter. Zo blijkt uit het stedenbouwkundig plan voor de ontwikkeling van de buurt. Wel heeft het college na het maatschappelijke debat de plannen iets aangepast. De maximale bouwhoogte is met 18 meter verlaagd. Al in 2019 moet worden begonnen met de bouw van de eerste woningen.

 

07-09-2017 Zege voor tegenstanders hoogbouw in Amsterdam (Parool)

 

Het conceptplan van de gemeente: 'Aantrekkelijk hoogstedelijk wonen' 
In de Sluisbuurt komen op een relatief klein deel van Zeeburgereiland maximaal 5.500 woningen. Dat levert een bijdrage aan het oplossen van het tekort aan woningen in de stad. Daarnaast zou het plan zorgen voor wonen in een gezellige buurt die bewegen stimuleert. "Fietsen, lopen en sporten staan centraal. Naast hoogstedelijk wonen is er ook ruimte voor groene plekken aan het water."  Projectplan en een video-impressie van de nieuwe wijk.

 

16-05-2017 Videoweergave van Hoorzitting Sluisbuurt + bijbehorende documenten op 16 mei voor de Raadscommissie RO.

Met:

1. Presentatie Sjoerd Soeters - Presentatie Alternatief plan Sluisbuurt  (74.05MB)
2. Tekstbijdrage Bjarne Mastenbroek - Hoorzitting Sluisbuurt (253.3KB)
3. Presentatie Mastenbroek - Sluisbuurt (45.02MB) 
4. Presentatie Rudy Uytenhaak - Sluisbuurt (14.61MB)
5. NieuwWonen - Gaan we de hoogte in - ovv Vink (3.4MB)

 

Deze documenten zijn te downloaden via bovenstaande link. Of HIER.

 

07-05-2107 - Lodewijk Brunt: "Het Vancouverisme heeft nu ook Amsterdam bereikt" (Parool). Hoogbouw gaat volgens Brunt ten koste van een levendig straatbeeld en leidt tot saaie vinexwijken.

 

19-04-2017 - 'Hoogbouw Sluisbuurt: absoluut niks Amsterdams' (Parool). Hoogbouw is niet het juiste antwoord op woningnood in de stad, vinden drie Paroollezers (waaronder André van Stigt), die daarmee reageren op een opiniestuk van jonge architecten en stedenbouwers.

 

14-04-2017 - Floor Arons e.a: 'Hoogbouw zorgt voor betere kansen voor duurzaamheid" (Parool 14 april).  Het debat over de Sluisbuurt is gedegradeerd tot een simplistisch voor of tegen hoogbouw, waarschuwen een groot aantal jonge architecten en stedenbouwers, waaronder Floor Arons. "Wij willen als ontwerpers dan ook onze steun uitspreken voor de ingeslagen weg en ­adviseren het bestuur en de politiek zich niet te laten gijzelen, maar standvastig door te gaan met dit plan."


05-04-2017 - Bjarne Mastenbroek 'Sluisbuurt moet juist iets nieuws toevoegen aan Amsterdam' (zie te downloaden bijlage onder)

Architect Bjarne Mastenbroek kan zich op geen enkele manier vinden in de kritiek van architecten Sjoerd Soeters en Rudy Uytenhaak op de plannen van de gemeente Amsterdam voor de Sluisbuurt. Het stoort hem enorm dat Soeters "de feiten verbuigt om zijn gelijk te halen" en dat Rudy Uytenhaak "simpele rekensommen geeft die aan alle kanten rammelen". 

 

19-01-2017 - Arcam: verslag debat Hoogbouw  

Op donderdag 19 januari organiseerde Architectuurcentrum Amsterdam een debat over (de geplande) hoogbouw in Amsterdam. Petra Brouwer schetste een historisch perspectief, Jos Gadet schetste de voordelen en kansen van hoogbouw en Rudy Uytenhaak ziet meer nadelen dan voordelen.

 

 

 

REAGEREN? Inhoudelijke bijdragen zijn meer dan welkom. Stuur ze naar redactie@nul20.nl