Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste verdieping

  • Herontwikkeling industriële locaties levert dure bouwgrond op

    De voormalige industriële gebieden aan de Noordelijke IJ-oevers worden omgevormd tot bouwlocaties. Eén daarvan is het terrein van de voormalige NDSM-werf. Met de goedkeuring van het Strategiebesluit NDSM-werf is een volgende belangrijke stap gezet op weg naar woningbouw. De voormalige scheepswerf van ongeveer zeventig hectare moet de komende jaren uitgroeien tot ‘een stadswijk met een monumentaal karakter’, met een mix van wonen, werken, cultuur en recreatie. Er staan 2500 woningen ingetekend. Maar zonder rijkssteun lukt het niet.

  • Hoe blijft het leuk met 70.000 woningen extra?

    De komende decennia moeten er in Amsterdam nog zo’n 70.000 woningen bij komen. Als dat al lukt, wat betekent die verdichting voor de woonkwaliteit? Hoe blijft het leuk wonen in die verdichte stad, in Nieuw Amsterdam? NUL20 vroeg het een aantal deskundigen. Directeur Frank Bijdendijk van Stadgenoot; stedenbouwkundige Sjoerd Soeters en wetenschapper Hamilcar Knops.

  • Verdichting in de binnenstad in drie voorbeelden

    In ontwikkeling: Archiefterrein
    In aanbouw: Oostpoort
    Gebouwd: Westerdokseiland


     

  • Zoeken naar ruimte voor 70.000 nieuwe woningen

    Amsterdam wil de komende twintig jaar 70.000 nieuwe woningen bouwen. Omdat Waterland en de Amstelscheg groen moeten blijven, is verdichting van de bestaande stad de enige optie. Naast de bekende locaties lijken vooral de Zuidoostlob en nieuwe delen van de noordelijke IJ-oever mogelijkheden te bieden. Al maken milieuregels, buurgemeenten en bestaande bedrijvigheid het er niet gemakkelijker op.

Tweede verdieping

  • Zelfs enkele ‘krachtwijken’ van het VROM-lijstje zijn potentiële yuppenwijken

    Komt u in uw buurtsuper ook steeds vaker van die frisse types tegen met een magnetronmaaltijd en een fles prosecco? Alle kans dat uw buurt aan het veryuppen is. Dat blijkt ook uit de cijfers. Amsterdam neemt een voor Nederlandse begrippen unieke positie in. Nergens anders zijn zoveel yuppenwijken of wannabee-yuppenwijken. Zelfs enkele ‘krachtwijken’ van het VROM-lijstje zijn potentiële yuppenwijken.

Derde verdieping

  • Amsterdam dubt over experiment inkomensafhankelijke huren

    In oktober 2008 startte de landelijke pilot Huur Op Maat. In dit systeem wordt bij het vaststellen van de huur jaarlijks gekeken naar het inkomen van de bewoner. Een kopploeg, met daarin Hoogeveen, Amersfoort en Doetinchem, wordt in maart gevolgd door een grotere groep gemeenten. In Amsterdam wordt onderzocht of een dergelijke experiment ook hier haalbaar is, wellicht speciaal gericht op grote woningen.

Kort bestek

  • Bij dit monument gaat alles uit de kast om woningen én vertrouwen te herstellen

    Veel bewoners van achterstandswijken hebben weinig vertrouwen in overheid, welzijnswerk en corporaties. Bij de renovatie van de verouderde en verwaarloosde Koningsvrouwen van Landlust, de eerste strokenbouw van Amsterdam, spaart corporatie Eigen Haard kosten noch moeite om weer vertrouwen te kweken. Dat lijkt nog te lukken ook. Het eerste deel van een tweeluik over dit project.

  • Verschillende interpretaties evaluatierapport

    Wie in de regio Amsterdam een huurwoning wil betrekken moet geduld hebben. Woon- of inschrijvingsduur bepaalt je kansen. Sinds 2005 pleit vooral woningcorporatie Ymere voor alternatieven zoals loten. Dat leidde in 2007 tot het experiment De Woonversnelling. Initiatiefnemer Ymere spreekt van een geslaagd experiment, maar de Dienst Wonen ziet er weinig in.

  • Corporaties willen actie zoeklicht in verkochte woningen

    De verkoop van sociale huurwoningen wordt door de gemeente en woningcorporaties al jaren gezien als probaat middel om de samenstelling van wijken in positieve zin te beïnvloeden. Maar enkele woningcorporaties kwamen in Venserpolder in Zuidoost tot een andere conclusie en willen voorkomen dat meer woningen daar in handen komen van criminelen. “Venserpolder in criminele handen” kopte Het Parool direct. Maar hoe groot is het probleem nu eigenlijk? En wat is er aan te doen?

De leeskamer

Woonbarometer

Redactioneel

  • Redactioneel
    Je kunt anticyclisch investeren, maar bestaat er ook anticyclische journalistiek? We doen een poging en kijken naar de stedelijke ontwikkeling van Amsterdam tot 2030, hopelijk ver voorbij de kredietcrisis. Als onderdeel van de ontwikkeling van de ‘Noordvleugel’ heeft Amsterdam zich voorgenomen komende twintig jaar 70.000 woningen toe te voegen aan de voorraad. Binnen de grenzen van de bestaande stad. Dat is een kolossale opgave. Zoveel woningen staan er in de Westelijke Tuinsteden. En omdat er ook veel woningen gesloopt worden, komt de werkelijke bouwopgave neer op 88.000 stuks.