Overslaan en naar de inhoud gaan

Wetenschappers: "Verhuurderheffing is een gedrocht"

Wetenschappers zeggen het nu ook. De verhuurderheffing is een onding. Het centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) constateert dat de heffing zorgt voor perverse prikkels en uit rechtvaardigheidsoogpunt moeilijk te verdedigen valt. De belasting drijft de huren van sociale huurwoningen op zorgt ervoor dat vooral huurders opdraaien voor het vullen van de staatskas. De heffing voldoet niet aan het draagkrachtbeginsel, is het vernietigende oordeel van de COELO. Daarbij heeft de heffing ervoor gezorgd dat de investeringen van corporaties sterk zijn teruggelopen. "Iedere euro die de corporaties afdragen, kost een veelvoud aan investeringen," zeggen Aedes, VNG en de Woonbond, de opdrachtgevers van de studie.

Het COELO noemt de heffing een bot en omslachtig instrument om scheefwonen tegen te gaan. Het is bovendien onduidelijk waarom het Rijk wel in huurmarkt maar niet in de koopmarkt overheidssteun (huurtoeslag en hypotheekrenteaftrek) wil compenseren. Als het Rijk toch die opbrengst binnen wil halen is het rechtvaardiger de onroerend zaakbelasting te verhogen, aldus de onderzoekers.

"Een belasting van 2 miljard, ieder jaar weer, betekent dat je tientallen miljarden minder kunt investeren’, stelt Aedes-voorzitter Marc Calon. ‘We hebben op een rijtje gezet wat er de komende jaren nodig is aan de hand van de prioriteiten van het kabinet zelf. Woningcorporaties willen graag weer volop aan de slag. Help ze dan en schaf die heffing af. En als dat niet de politieke realiteit is, dan moet dit belastinggeld van huurders ten goede komen aan de sociale huisvesting. Bijvoorbeeld door een investeringsagenda op te stellen en corporaties die investeren minder heffing te laten betalen.’

COELO deed het onderzoek in opdracht van Aedes, Woonbond en VNG. De timing is niet toevallig. Vermoedelijk komt minister Blok volgende week met zijn eigen evaluatie. Hij zegde deze senator Adri Duivesteijn toe bij de behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer. Met deze en andere toezeggingen voorkwam Blok dat de herziening van de Woningwet sneefde in een 'nacht van Duivesteijn'.