Overslaan en naar de inhoud gaan

Winnaars Tiny House prijsvraag bekend

Image

De 25 winnaars van de prijsvraag ‘Bevrijd Wonen. Jouw Tiny House in Almere!’ zijn gisteren bekend gemaakt. Zij krijgen in Almere een locatie aangeboden waar ze hun woning kunnen realiseren. Er waren prijswinnende ontwerpen in drie categorieën: pioniers, tijdelijk en permanent. In totaal waren er 245 inzendingen.

Deelnemers werd gevraagd om een visie op hun ‘ideale‘ Tiny House met een maximale bruto vloeroppervlak van 50 m². Het ging om innovatieve, duurzame, betaalbare en realiseerbare ideeën. Deelnemers konden ook seriematig bedoelde woonvormen als prototype voorstellen voor realisatie. 

De drie locaties voor de te bouwen woningen grenzen aan het Homeruspark in Almere Poort. Elke locatie heeft eigen mogelijkheden en condities: Tiny Housing Permanent, Tiny Housing Tijdelijk en Tiny Housing Pioniers. Op deze derde locatie moeten de huisjes zelfvoorzienend zijn. Hier is niet voorzien in een aansluiting op de nutsvoorzieningen en riool. De woonmilieus dienen als voorbeeld voor vergelijkbare vervolgprojecten elders in Almere, maar uiteraard ook daarbuiten.

Volgens wethouder Tjeerd Herrema is Almere vanwege zijn vele ruimte wellicht niet de meest logische locatie voor kleine huizen, maar de gemeente kent volgens hem daarentegen dan weer wel een traditie van innovatie. "Bovendien is de betaalbaarheid van het wonen een belangrijke kwestie aan het worden in Nederland." Als belangrijkste resultaat van deze prijsvraag hoopt hij dat het zal inspireren en ontwikkelaars zal uitdagen hier iets mee te doen. Herrema wil andere gemeenten uitnodigen een kopgroep te vormen die er brood in zien en ruimte voor willen maken. Hij riep ontwikkelaars en corporaties op om de prijswinnaars te adopteren. Hij wijst op de mogelijke doelgroepen voor dit woningtype: statushouders, studenten maar ook recreanten.

De Tiny House beweging is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Inmiddels heeft zich onder de naam Tiny House Nederland ook een groeiende groep Nederlandse enthousiastelingen gegroepeerd. Volgens oprichtster Lena van der Wal hebben zich inmiddels al zo'n 10.000 mensen daarbij aangesloten. Zij pleit voor meer ruimte voor experiment en soepeler regelgeving: "Het hoeft ook niet altijd een locatie voor tien jaar te zijn." Zij wees er op de grote diversiteit van de geïnteresseerden: "Daar zitten ook mensen bij die geen ambitie hebben om later een groot huis te hebben. Er is een trend naar 'ontspullen". 

Onderdeel van de internationale beweging is wikihouse waarin wordt gestreefd naar open source bouwsystemen, vergelijkbaar met de software-industrie. De idee is dat architecten via dit platform digitale bouwtekeningen beschikbaar stellen, die kunnen worden gedownload, in 3D geprint of gezaagd en vervolgens als een Ikea-meubel kunnen worden geassembleerd.  

Alle prijswinnende ontwerpen en het juryrapport zijn HIER te zien. 

Trefwoorden