Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontruiming

  • Er zijn vorig jaar 32 Amsterdamse corporatiewoningen ontruimd vanwege huurschulden, nog weer iets minder dan de jaren ervoor toen het aantal huisuitzettingen ook al zeer laag was. Wethouder Marjolein Moorman meldt in een brief aan de gemeenteraad dat er bij de 32 ontruimingen geen gezinnen met minderjarige kinderen zaten.
    Nieuwsartikel

  • Woningcorporaties, maatschappelijk dienstverleners en de gemeente Amsterdam gaan nog intensiever samenwerken om te voorkomen dat de coronacrisis leidt tot oplopende financiële problemen bij huurders van woningcorporaties. Iedere huurder die een (dreigende) financiële achterstand heeft, krijgt een hulpaanbod. Deze aanpak wordt ingezet zolang als het nodig is.
    Nieuwsartikel

  • Verhuurders, commerciële en sociale, gaan geen huurders op straat te zetten tijdens de coronacrisis. Dat hebben de verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen (Aedes, IVBN, Kences, Vastgoed Belang) afgesproken met Minister van Veldhoven van Milieu en Wonen. Daarnaast komt de minister met een spoedwet om tijdelijke huurcontracten te verlengen. De Woonbond en de LSVb ondersteunen dit. De brancheorganisatie van leegstandsbeheerders ondersteunt in een aparte verklaring de strekking van de… meer
    Nieuwsartikel

  • De rechtbank Amsterdam is met ingang van het nieuwe jaar gestart met speciale zittingen voor mensen met een huurachterstand. Door intensief samen te werken met onder meer woningcorporaties en schuldhulpverlening willen de Amsterdamse kantonrechters het aantal ontruimingen van huurwoningen terugbrengen.
    Nieuwsartikel

  • Een bejaarde gedetineerde houdt de beschikking over zijn sociale huurwoning in Amsterdam-Zuid. De kantonrechter heeft de vordering van Ymere tot ontruiming afgewezen. De corporatie heeft verzoeken om huisbewaring onvoldoende gemotiveerd afgewezen. Ook is er volgens de rechter geen sprake van verloedering van de woonomgeving.
    Nieuwsartikel

  • Huurders van sociale huurwoningen in de regio Utrecht die vanwege wangedrag uit hun woning worden gezet, mogen enkele jaren niet via Woningnet op een andere woning reageren. Woningcorporaties gebruiken daarvoor binnenkort een centrale 'zwarte lijst'. De uitsluiting kan drie tot vijf jaar duren.
    Nieuwsartikel

  • update 08 april De huurwoningen van Ymere worden niet direct ontruimd. De ‘We Are Here’-groep krijgt acht weken de tijd om de panden te verlaten. Volgens het Openbaar Ministerie is er momenteel onvoldoende reden om over te gaan tot een spoedontruiming. Er is geen sprake van ernstige verstoring van de openbare orde, aldus een woordvoerder.
    Nieuwsartikel

  • De gemeente Amsterdam heeft met NUON, de Amsterdamse woningcorporaties en zorgverzekeraar Zilveren Kruis en CZ groep, Waternet afspraken gemaakt om mensen met schulden sneller te helpen. Het convenant is een uitbreiding van de succesvolle 'Vroeg Erop Af' aanpak. Als klanten of huurders van de aangesloten partijen betalingsachterstanden oplopen, stuurt de gemeente zo snel mogelijk een hulpverlener langs. Zo wordt het oplopen van schulden voorkomen.
    Nieuwsartikel

  • Amsterdam heeft zeven plekken aangewezen waar containerwoningen voor ultieme ‘treiteraars’ kunnen worden geplaatst. Waar het voorheen vaak slachtoffers waren die maar besloten te verhuizen, is het uitgangspunt van de Treiteraanpak dat de overlastgever vertrekt. Deze aanpak startte drie jaar geleden. Treiteraars zijn Amsterdammers die het leven van hun buren onmogelijk maken en ook elders niet te handhaven zijn.
    Achtergrondartikel

  • Amsterdam heeft zeven plekken aangewezen waar containerwoningen voor ultieme 'treiteraars' kunnen worden geplaatst. Waar het voorheen vaak slachtoffers waren die maar besloten te verhuizen, is het uitgangspunt van de Treiteraanpak dat de overlastgever vertrekt. Deze aanpak startte drie jaar geleden. Treiteraars zijn Amsterdammers die het leven van hun buren onmogelijk maken en ook elders niet te handhaven zijn.
    Nieuwsartikel

  • In 2015 werden in Amsterdam 450 sociale huurwoningen van corporaties ontruimd. In 329 gevallen werd ontruimd vanwege huurschuld. Het aantal ontruimingen is volgens de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) afgelopen jaar flink gedaald door de actieve aanpak van huurachterstanden. De Zaanse corporatie ZVH meldt om dezelfde reden een terugloop van het aantal ontruimingen.
    Achtergrondartikel

  • In 2015 werden in Amsterdam 450 sociale huurwoningen ontruimd, zo blijkt uit cijfers van de Amsterdamse corporaties. In 329 gevallen werd ontruimd vanwege een huurschuld. Het aantal ontruimingen is volgens de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) afgelopen jaar flink gedaald. In 2014 werden nog 609 sociale huurwoningen ontruimd.
    Nieuwsartikel

  • Eerder huurachterstanden signaleren om uiteindelijk zoveel mogelijk huisuitzettingen te voorkomen. Die afspraak staat beschreven in het convenant ‘voorkoming huisuitzettingen’, dat afgelopen week is ondertekend door de gemeente Zaanstad, de woningcorporaties Rochdale, Eigen Haard, ZVH en Parteon en de diverse sociale wijkteams.
    Nieuwsartikel

  • Bij 132 huurders van Rochdale in Amsterdam-Zuidoost wordt de huur direct afgeschreven van hun uitkering. De reden daarvan is dat zij een betalingsachterstand hebben. In Amsterdam maakt de Dienst Werk en Inkomen (DWI) daarom sinds enkele maanden voor mensen met een uitkering en schulden in Amsterdam-Zuidoost direct de huur over aan Rochdale, plus een bedrag voor een afbetalingsregeling. Zo wordt voorkomen dat wanbetalers hun huis uitgezet worden. Volgens Rochdale zijn de eerste ervaringen met de… meer
    Nieuwsartikel

  • Huurachterstand is de belangrijkste reden voor huisuitzetting. Het is dan ook opvallend dat ondanks de stijgende huren en de langdurige economische crisis het aantal huisuitzettingen in Amsterdam blijft afnemen. De landelijke trend is namelijk anders.
    Achtergrondartikel

  • Rochdale heeft de wooncontainers op een veld bij de Piet Hein-tunnel in Amsterdam-Oost weggehaald. De Amsterdamse corporatie besloot de familie een laatste kans te geven om op deze afgelegen plek 'normaal woongedrag' aan te leren. Maar omdat het gezin zich niet aan de gemaakte afspraken hield en de huur niet betaalde, besloot de rechter na een kort geding de familie uit te zetten. Vervolgens vertrok de familie vrijwillig.
    Nieuwsartikel

  • Het aantal huisuitzettingen in Amsterdam is in het eerste kwartaal van 2014 verder afgenomen, aldus Jan Siebols, projectleider van Vroeg Eropaf. Amsterdam wijkt daarmee af van de landelijke trend. Volgens Aedes-cijfers nam het aantal ontruimde corporatiewoningen landelijk met 18 procent toe van 2009 tot 2013, terwijl die in Amsterdam juist afnam met ruim 15 procent. Tegen de trend in leidt de economische crisis in Amsterdam niet tot een toename van ontruimingen. De belangrijkste reden voor… meer
    Nieuwsartikel

  • Amsterdam plaatst op acht plekken in de stad in totaal 24 wooncontainers voor asociale bewoners, zo heeft burgemeester Eberhard van der Laan bekend gemaakt. De wooneenheden zijn bestemd voor gezinnen die stelselmatig andere bewoners treiteren, intimideren en bedreigen. De gemeente heeft dertig zaken van structurele overlast in behandeling.
    Nieuwsartikel

  • Woningstichting Rochdale mag een overlastgevende familie in de Eierlandstraat in Amsterdam-Noord uit hun huis zetten, zo heeft de kantonrechter bepaald. Volgens Rochdale zorgt de familie al sinds 2000 voor overlast. De woningcorporatie constateerde meerdere wangedragingen. Er is gebleken dat buurtbewoners zijn geïntimideerd. Zo zouden ze zijn gewaarschuwd om niet naar de politie te gaan. Daarnaast heeft één van de familieleden ernstig wangedrag vertoond tegenover een medewerker van de… meer
    Nieuwsartikel

  • Het aantal huisuitzettingen stabiliseerde in Amsterdam vorig jaar, ondanks de zich verdiepende crisis. Toch meldden de corporaties meer gevallen van huurschuld dan in de jaren daarvoor. Kennelijk wordt in meer gevallen een regeling getroffen. Voor de hand ligt dat ook de vroegtijdige aanpak van huurschulden, zoals via projecten als Vroeg Eropaf, in veel gevallen escalatie voorkomt. Sinds 2009 werkt een coalitie van partijen onder deze noemer samen om het aantal huisuitzettingen wegens… meer
    Achtergrondartikel

  • Steeds meer huishoudens worstelen met schulden. Bij VroegEropAf is het aantal meldingen dit jaar al met 60 procent toegenomen. Corporaties bevestigen dat het aantal huurders met huurachterstanden toeneemt. En eerder dit jaar meldde de gemeentelijk dienst Boedelbeheer al een toename van het aantal huisuitzettingen.
    Nieuwsartikel

  • Wel tientallen plannen voor herontwikkeling Ongewisse toekomst voor Kleiburg Er zijn achttien plannen ingediend voor de redding van de Bijlmerflat Kleiburg. Daaruit moet in twee selectieronden de kandidaat tevoorschijn komen, waaraan woningstichting Rochdale de Bijlmerflat Kleiburg voor 1 euro overdoet. Althans, als er een geloofwaardig plan bij zit dat voldoet aan alle randvoorwaarden. Rochdale maakte eind december bekend zelf om financiële redenen af te zien van de voorgenomen renovatie.
    Achtergrondartikel

  • Pakkans onderverhuur stijgt In 2009 is in totaal bij 1768 woningen de woonfraude of een onrechtmatige situatie beëindigd. Steeds meer doorverhuurders worden gepakt door Bureau Zoeklicht, een breed Amsterdams samenwerkingsverband van gemeentelijke diensten en corporaties. Zo zijn 520 sociale huurwoningen weer beschikbaar gekomen voor de woningmarkt. Daarnaast hebben Amsterdamse corporaties zelf, naast de Zoeklichtacties, nog eens in 837 woningen de onrechtmatige bewoning be… meer
    Nieuwsartikel

  • Woning gesloten na drugsvondst Op 11 februari is op last van burgemeester Cohen een woning aan de Bataviastraat gesloten. De burgemeester heeft hiertoe besloten naar aanleiding van een rapportage van de politie. Uit observaties is gebleken dat de woning wordt gebruikt als uitvalsbasis voor de handel in verdovende middelen. De sluiting van de woning betreft een openbare ordesluiting op grond van de Opiumwet.
    Nieuwsartikel

  • Aantal huisuitzettingen lijkt dit jaar weer toe te nemen
    Achtergrondartikel