Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Bevolking Amsterdam groeit vooral door immigratie
'Expats verstoren de balans op de woningmarkt'

Raakt de stad door het toenemende aantal expats uit balans? SP-fractievoorzitter Erik Flentge vindt van wel en pleit voor maatregelen. Maar dat is tegen het zere been van D66-fractievoorzitter Reiner van Dantzig. “We moeten onze uit het buitenland afkomstige werknemers, vaak mensen met een heel gewoon inkomen, niet tot zondebok maken.”

JA

Erik Flentge

(Fractie-voorzitter SP Amsterdam) 

 

“We moeten zorgen voor meer betaalbare woningen en pleiten voor verdergaande markregulering, maar dat is niet genoeg. De balans is verstoord. Cijfers tonen aan dat er  veel kennismigranten met hogere inkomens naar de stad komen. Zij genieten belastingvoordelen. Dat voordeel kunnen zij benutten om huren te betalen die Amsterdammers niet altijd kunnen opbrengen. Sterker: hebben die expats niet zo’n hoog inkomen, dan kopen hun werkgevers huizen of betalen de huur. Dat laat zijn sporen na op de woningmarkt. Meer dan 40.000 mensen hebben de stad noodgedwongen moeten verlaten. Niet zelden gezinnen. We weten ook dat het veel oudere jongeren niet lukt een betaalbaar huis te bemachtigen. Voor die Amsterdammers moeten we meer doen. Door Amsterdammers vaker voorrang te geven op een nieuwbouwwoning. En de introductie van een woonplicht kan ‘buy to let’ door kleine en grote beleggers doen afnemen.

Natuurlijk, Amsterdam is een open stad. Er zullen zich altijd nieuwkomers aandienen, maar de gemeente zou veel selectiever kunnen zijn bij het binnenhalen van steeds meer expats. Wethouder Udo Kock van Economische Zaken kan beter gaan voor bedrijven die zich langdurig aan de stad willen binden. Bedrijven ook die mensen van hier willen opleiden en zo van betekenis kunnen zijn voor onze werkloze jongeren. Andere bedrijvigheid kunnen we missen. Amsterdam is een thuishaven voor steeds meer ‘geldbedrijven’. Niet onmiddellijk deugvolk. Dat moet afnemen.”

 

 

NEE

Reinier van Dantzig

(Fractie-voorzitter D66 Amsterdam

 

“Wie zijn die expats? We hebben het over mensen en hun gezinnen die in het voetspoor van hun bedrijf naar Amsterdam komen. Neem de komst van het Europees Medicijnagentschap. Een groot deel van hen vestigt zich overigens niet in de hoofdstad. En we hebben het over jonge internationale werknemers. Spanjaarden, Grieken, Portugezen. Jonge mensen die door de economische crisis in eigen land niet zo makkelijk aan de bak komen, maar wel over grote talenten beschikken. Zij vinden in onze stad hun plek op de steeds meer door technologie gedreven arbeidsmarkt.

Vergeet ook niet. Dat zijn helemaal niet de mensen met de super-inkomens, die als expats grote fiscale voordelen genieten. Zij verdienen volgens ons net als iedereen een fatsoenlijke plek in de stad. Dus moeten we het voor hen en voor al die andere woningzoekenden het aanbod vergroten. Dat kan – zoals afgesproken in de coalitie - door meer corporatiewoningen in de vrije sector te verhuren. En door de bouw van meer betaalbare woningen. In en rondom Amsterdam. Wethouder Ivens is daar volgens ons op een goede manier mee bezig.

 

Ook de regio kan daarin een rol spelen. Een pleidooi voor verbetering van het openbaar vervoer is in onze ogen dan ook verstandiger, dan een pleidooi voor minder expats. Een hek om de stad hoort gewoonweg niet bij Amsterdam.”

Tekst: Bert Pots
 

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol type start> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid data-align data-caption>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
In de rubriek De Kwestie stelt NUL20 actuele maatschappelijke en politieke vraagstukken aan de orde. Discussieer mee.