Overslaan en naar de inhoud gaan

Achtergrondartikelen

Verhuisregeling Zaanstreek-Waterland
Analyse
Gemeenten en woningcorporaties in de regio Zaanstreek-Waterland gaan door met de verhuisregeling voor senioren in een sociale huurwoning. Wel wordt de regeling op onderdelen aangepast. Met naar verwachting meer en betere huurwoningen en met meer fysieke hulp bij verhuizingen. Ook gaat de leeftijd…
Corporatiestrategie voor buurtgerichte ondernemers
Reportage
In de ene straat heeft de bewonersorganisatie behoefte aan een eigen plek, in een andere wijk krijgen jonge ondernemers een kans. Woningcorporaties verhuren hun winkelpanden niet zomaar aan de hoogste bieder, maar denken na over wat het beste voor een buurt is. Drie voorbeelden uit drie Amsterdamse…
Mohamed Acharki, bestuursvoorzitter Rochdale
Interview
Rochdale scherpt richting 2030 haar koers aan. Voortaan levert de woningcorporatie vaker maatwerk. Bestuursvoorzitter Mohamed Acharki wil nog beter luisteren naar de wensen van huidige en toekomstige huurders en meer investeren in samenwerking met alle voor buurten relevante partijen. Zo hoopt hij…
Stedelijke vernieuwing en verdichting in Amsterdam Zuidoost
Analyse
In Amsterdam-Zuidoost worden tot 2040 bijna 30.000 nieuwe woningen gebouwd. Grofweg een derde daarvan moet in bestaande wijken komen. Hoe willen corporaties deze buurten verdichten? Wat is het effect daarvan op bewoners en voorzieningen? Nul20-redacteur Jaco Boer zet de verschillende opties op een…
Pakhuis de Zwijger, Gemeenschapszin in de buurt
Reportage
Gemeenschappen zijn de basis van sterke en leefbare buurten. Bewonersinitiatieven kunnen daar een belangrijke rol in spelen, alleen komen die soms lastig van de grond. Hoe kunnen woningcorporaties gemeenschapszin stimuleren en faciliteren? Rochdale zal in haar nieuwe strategie nadrukkelijk kiezen…
Vernieuwingsplan voor veelbesproken buurt is klaar
In de Wildemanbuurt in Amsterdam Nieuw-West hebben bewoners zelf de noodzaak voor stadsvernieuwing aangekaart. Samen met de gemeente Amsterdam en woningcorporatie Stadgenoot maakten zij vervolgens het vernieuwingsplan en kozen zij het participatie- en stedenbouwkundig bureau. Het conceptplan is nu…
Wet goed verhuurderschap krijgt tanden
Onderzoek
Gemeenten hebben met de nieuwe Wet goed verhuurderschap sinds vorig jaar meer middelen om malafide huisjesmelkers aan te pakken. Volgens huurdersorganisaties en gemeentekoepel VNG wordt de uitvoering van de wet door gemeenten serieus opgepakt. Maar soms worstelen ze nog wel met de handhaving en…
Uitrol van Lang Leven Thuisflats krijgt vaart
Amsterdam telt inmiddels vijf zogeheten Lang Leven Thuisflats: seniorencomplexen waar woningcorporaties, zorgverleners en welzijnsorganisaties actief werk maken van community building voor ouderen. Leidt meer gemeenschapszin en omzien naar elkaar tot lagere zorgkosten? Voor die conclusie is het nog…
Nieuw-West wacht ingrijpende verdichtingsopgave
Amsterdam wil het komende decennium de stadsdelen buiten de ring grootschalig verdichten. Ook in de Westelijke Tuinsteden moeten er veel woningen worden bijgebouwd. Gemeente en woningcorporaties vinden bezorgde buurtbewoners op hun pad. Voor bewonersvereniging ProWest geldt dat het open karakter en…
Meer dan 140 partijen tekenen Convenant Toekomstbestendig Bouwen 2.0
Verslag
Oplossingen voor het woningtekort mogen niet ten koste gaan van klimaat, biodiversiteit en een gezonde leefomgeving. En dat hoeft ook niet, laat het door meer dan 140 publieke en private partners ondersteunde Convenant Toekomstbestendig Bouwen 2.0 zien. Deze bovenwettelijke set standaarden helpt…
Wethouder Hoekstra zoekt ruimte voor 1.100 woningen
Het is er groen, ruim en rustig. Wonen in de gemeente Uithoorn is gewild. Met de nieuwe tramverbinding ligt Uithoorn gevoelsmatig weer dichter bij de hoofdstad. Is dat goed of slecht nieuws voor de bewoners? De gemeente ziet in ieder geval de noodzaak om er tot 2035 zo'n 1.100 woningen bij te…
Groen is nog steeds geweldig uitgangspunt voor stedenbouw
In Museum ’t Schip is tot de zomer van 2025 de tentoonstelling ‘Het Paradijs van de Arbeider’ te zien. Die gaat over de ontwikkeling van de tuinstadgedachte: van de utopisten uit de negentiende eeuw tot de bouw van de naoorlogse New Towns. Anne-Jo Visser en Floris Weekhout pleiten voor nieuwe…
Sociale koop in Monnickendam moet ook bij doorverkoop betaalbaar blijven
Analyse
Gemeenten mogen inkomens- en bindingseisen stellen aan kopers van betaalbare nieuwbouwwoningen. Maar hoe houden gemeenten deze schaarse woningen ook bij doorverkoop bereikbaar voor de doelgroep van starters of middeninkomens? De gemeente Waterland probeert het met 'sociale koop' op de…
Eerste resultaten nieuwe gezamenlijke aanpak bemoedigend
In zeven maanden tijd hebben Amsterdamse corporaties bijna achtduizend meldingen van vocht- en schimmelproblemen adequaat afgehandeld. Zo blijkt uit de eerste evaluatie van de gezamenlijke schimmelaanpak. Ook lukt het in de praktijk goed om voortvarend te handelen. Vrijwel alle bewoners krijgen…
In Amsterdam juist meer vrijsectorwoningen verhuurd in derde kwartaal
Analyse
Het woningaanbod in de vrije huursector is in het derde kwartaal flink gedaald. Dat melden zowel NVM/VGM NL als het verhuurplatform Pararius. Gemiddeld stegen de huren in Nederland fors, met 7,4 procent. Maar opmerkelijk genoeg daalden de huurprijzen in enkele grote steden. De verklaring: vooral…
Verslag bijeenkomst Arcam en IABR op 30-09-2024
Verslag
Waarom wordt er nog zoveel gesloopt in tijden van ambities voor duurzame en circulaire steden? Op de bijeenkomst 'Een einde aan sloop?!', georganiseerd door Arcam en IABR, werd een lans gebroken voor meer renoveren en transformeren. En, als er toch wordt gesloopt, om zoveel mogelijk materialen te…
Eindelijk is het zover: Skaeve Huse in Haarlem-Noord
Al in 2016 vatte Haarlem het plan op om Skaeve Huse te plaatsen als opvang voor mensen die zeer ernstige woonoverlast veroorzaken. Het ziet ernaar uit dat die ‘rare huizen’ er volgend jaar echt komen.
Verslag bijeenkomst 23 september in Pakhuis de Zwijger
Hoe zorgen we voor gelijke kansen voor jongeren op de woningmarkt? Met panels, poëzie, workshops, muziek, cabaret en meer dan honderd bezoekers, werd op de Woontop Jongeren 2024 in Pakhuis de Zwijger naar een antwoord gezocht. Met als algemeen advies: oefen meer druk uit op verhuurders en overheden…
Maar ook sociale nieuwbouw blijft achter bij doelstellingen
Analyse
De Nederlandse woningcorporaties voeren hun productie op. In de eerste helft van 2024 zijn er ruim 8,2 duizend nieuwbouwwoningen van woningcorporaties bijgekomen, een kwart van de totale woningproductie. Ten opzichte van de eerste helft van 2023 steeg het aantal opgeleverde corporatiewoningen met…
Corporaties passen te hoge huren volgens nieuw WWS niet aan
Onderzoek
Woningcorporaties in de Metropoolregio Amsterdam negeren de oproep van de Woonbond om zittende huurders met een woning in het middensegment in aanmerking te laten komen voor een huurverlaging. Zij kiezen voor een formele opstelling. Volgens de wet zijn zij pas bij nieuwe huurcontracten verplicht…
Van de groene Amsterdamse scheggen heeft deze de meeste rafelranden
Drie jaar lang stond de deur naar krimp van Schiphol op een kier, maar minister Barry Madlener en Schipholdirecteur Pieter van Oord gooiden die deur, tot woede van de Amsterdamse wethouder Hester van Buren, onlangs dicht. De optie om een baan te sluiten, die Tijs van den Boomen en Theo Baart in hun…
Wat kan een speciale Eurocommissaris betekenen voor de wooncrisis?
Europa gaat werk maken van de aanpak van de wooncrisis. Dat beloofde Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, bij haar herbenoeming afgelopen zomer. Er komt een Eurocommissaris voor wonen. Wat betekent dit voor de Nederlandse woonsector? We verkennen de mogelijkheden met Robin…
Koppeling aan lonen zorgt voor extra stijging van sociale huren
Analyse
De woninghuren waren in juli 2024 gemiddeld 5,4 procent hoger dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS. Dit is de grootste huurstijging sinds 1993, toen de huren met hetzelfde percentage stegen. In 2023 stegen de huren met gemiddeld 2,0 procent en de corporatiehuren nauwelijks. Waar komt dat enorme…
Geplande aantal woningen inmiddels opgeschroefd naar 6.200
Vlakbij de Johan Cruijff ArenA en poptempel Ziggo Dome in Amsterdam Zuidoost heeft de gemeente Oude-Amstel De Nieuwe Kern in voorbereiding. Om de plannen van de gebiedsontwikkeling financieel haalbaar te krijgen, is het aantal woningen flink verhoogd. “De bouw van 6.200 woningen is fors voor onze…