Overslaan en naar de inhoud gaan

CBS: Derde minder transacties op markt nieuwbouwkoopwoningen

Image

In het derde kwartaal van vorig jaar zijn ruim een derde minder nieuwbouwkoopwoningen verkocht dan een jaar eerder. Dit is de grootste daling sinds de start van de meting in 2015, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat. Bij de nieuwbouwwoningen ging het om ruim 5.000 transacties, 33,9 procent minder.

Er werden in dat kwartaal ruim 50.000 bestaande koopwoningen verkocht, een daling van 6,4 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze daling is kleiner dan in het tweede kwartaal van 2022 (-10,2 procent). In totaal zijn er in het derde kwartaal van 2022 9,9 procent minder woningen verkocht. Dit is het zesde kwartaal op rij dat er minder woningen zijn verkocht dan een jaar eerder.

In het derde kwartaal van 2022 was de prijs van een nieuwbouwkoopwoning gemiddeld 13,7 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Hiermee kwam de gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwkoopwoning uit op bijna 474.000 euro. Dit is wel wat lager dan een kwartaal eerder;  toen bedroeg de gemiddelde prijs voor het eerst meer dan een half miljoen euro. 
De prijs van een bestaande koopwoning was gemiddeld 11,9 procent hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging vlakte voor het tweede kwartaal op rij af. In het voorgaande kwartaal was de prijs gemiddeld 18,4 procent hoger dan een jaar eerder.