Overslaan en naar de inhoud gaan
  • De transactieprijzen van bestaande koopwoningen in bijna alle gemeenten in Nederland vertoonden tot en met het vierde kwartaal van 2024 een stijgende trend, zo blijkt uit nieuw ontwikkelde cijfers van het CBS en het Kadaster. De stijging was in vergelijking met een jaar eerder met meer dan twintig procent het grootst in de gemeente Edam-Volendam. 
    Nieuwsartikel

  • De bouw van 300.000 nieuwe woningen komt in gevaar als het Rijk een bezuiniging van €110 mln op het openbaar vervoer doorzet, zo vrezen de Vervoerregio Amsterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Beide regio's roepen het kabinet op af te zien van de voorgenomen bezuiniging. "Nederland staat voor een enorme woningbouwopgave; met 500.000 nieuwe woningen in de regio's Amsterdam en Rotterdam Den Haag. Zonder goed openbaar vervoer stokt de ontwikkeling van deze nieuwe woongebieden", aldus… meer
    Nieuwsartikel

  • In 2024 lagen zes van de tien gemeenten met de hoogste koopwoningprijzen in de Metropoolregio Amsterdam. Laren, Bloemendaal, Blaricum, Heemstede, Gooise Meren en Landsmeer behoren tot de gemeenten met de hoogste transactieprijzen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In Laren werd vorig jaar de hoogste gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning gemeten van 1,05 miljoen euro. Al drie  jaar lag het gemiddelde daar boven de 1 miljoen euro.
    Nieuwsartikel

  • De regering moet haast maken met de wet die afdwingt dat ten minste 30 procent van de nieuwbouw per gemeente bestaat uit sociale huurwoningen. Anders dreigt verdere bouwstagnatie, aldus Aedes-voorzitter Martin van Rijn. De praktijk is ondertussen anders, ook in de MRA. Drie gemeenten leverden de afgelopen vier en half jaar zelfs geen enkele sociale huurwoning op.
    Achtergrondartikel

  • Het met afstand meest bekeken artikel is een nieuwsbericht waarin de IJmeerlijn opduikt – een woord dat kennelijk bijna een soort clickbait is.
    Achtergrondartikel

  • Terwijl er in de Stopera flink wordt gesomberd over de woningproductie, blijken er in de Metropoolregio Amsterdam vorig jaar een verrassend groot aantal woningen opgeleverd, ruim 14.000 nieuwbouwwoningen en 2.676 woningen via transformatieprojecten en andere initiatieven. Dat zijn er beduidend meer dan in 2023. Hebben de opzwepende woorden van voormalig minister Hugo de Jonge en de MRA Deal toch hun werk gedaan? Of moet de klap nog komen?
    Achtergrondartikel

  • Een bestaande koopwoning was in 2024 gemiddeld 8,7 procent duurder dan in 2023, zo blijkt uit onderzoek van het CBS en het Kadaster. De stijging volgde op een prijsdaling van bijna 3 procent in 2023. Verder bedroeg vorig jaar het aantal transacties 203.555 woningen, dat is bijna 12 procent meer dan een jaar eerder. In de voorgaande drie jaar waren er telkens minder woningtransacties in vergelijking met een jaar eerder.
    Nieuwsartikel

  • Gemeenten en woningcorporaties in de regio Zaanstreek-Waterland gaan door met de verhuisregeling voor senioren in een sociale huurwoning. Wel wordt de regeling op onderdelen aangepast. Met naar verwachting meer en betere huurwoningen en met meer fysieke hulp bij verhuizingen. Ook gaat de leeftijd omlaag naar 55 jaar, maar aan het… meer
    Achtergrondartikel

  • Lex Scholten, oud-wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening in Diemen, is afgelopen vrijdag op zeventigjarige leeftijd plotseling overleden. Vier termijnen diende Scholten zijn gemeente. Een ‘eerlijke verdeling van kennis, macht en inkomen’ inspireerde hem om meer dan vijftig jaar geleden lid te worden van de PvdA. Voor hem was het wethouderschap vervolgens dé plek om dingen voor elkaar te krijgen. 
    Nieuwsartikel

  • Provinciale Staten van Noord-Holland heeft ingestemd met extra ruimte voor woningbouw in het landelijk gebied. Het verbod op kleinschalige woningbouw in het landelijk gebied van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) is in het nieuwe jaar niet meer van kracht. Net als in de rest van de provincie is voortaan zowel grootschalige, als kleinschalige woningbouw mogelijk. 
    Nieuwsartikel

  • Binnen de woningvoorraad van de Nederlandse woningcorporaties kunnen de komende tien jaar 170.000 extra woonruimten worden gerealiseerd door bestaande woningen beter te benutten, zo blijkt uit een rekenexercitie van Platform31 aan de vooravond van de Woontop. Maar dat lukt alleen als woningcorporaties, gemeenten, Rijk en andere betrokkenen belemmerende regels wegnemen én actief aan de slag gaan om de bestaande mogelijkheden te benutten.
    Nieuwsartikel

  • Het wordt duurder en drukker in onze regio, blijkt uit onderzoek van De Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam (EVMRA). De welvaart groeit, maar tegelijkertijd staan we onder grote druk. Zo kampen we volgens het rapport met zowel een tekort aan personeel als aan ruimte. Daarbij nemen de economische verschillen tussen diverse groepen inwoners toe. Hoe komt dit en wat zijn de gevolgen van deze scheefgroei? Bouw Woon Leef zoekt het uit in de nieuwe docu: 'Regio Amsterdam Kookt Over'.
    Video

  • Het is er groen, ruim en rustig. Wonen in de gemeente Uithoorn is gewild. Met de nieuwe tramverbinding ligt Uithoorn gevoelsmatig weer dichter bij de hoofdstad. Is dat goed of slecht nieuws voor de bewoners? De gemeente ziet in ieder geval de noodzaak om er tot 2035 zo'n 1.100 woningen bij te bouwen. De focus ligt daarbij op middenhuurwoningen voor starters en woonconcepten voor ouderen, aldus wethouder Ferry Hoekstra.
    Achtergrondartikel

  • What’s in a name? Amsterdam noemt de Westeinderscheg, nogal chauvinistisch, de Amsterdamse Bosscheg en puristen hebben het over de Schinkelscheg, naar het voormalige veenriviertje dat er doorheen stroomt. Maar als je nuchter naar de kaart kijkt, dan is het eigenlijk gewoon de Schipholscheg.
    Fotoreportage

  • In het tweede kwartaal van 2024 is in de Metropoolregio Amsterdam voor 3.127 nieuwe woningen een bouwvergunning afgegeven. Dat zijn er bijna twee maal zoveel als in dezelfde periode een jaar eerder. Dit blijkt uit een NUL20-analyse van CBS-data. In totaal nam het aantal vergunde woningen in het eerste half jaar met 13 procent toe tot 4.155 woningen. Vooral woningcorporaties zorgden voor deze stijging.
    Achtergrondartikel

  • In de Metropoolregio Amsterdam (MRA) werden er in de eerste helft van 2024 bijna 30 procent meer nieuwbouwwoningen opgeleverd dan een jaar eerder. Dat betekent niet dat de vlag uit kan. 2023 was namelijk een slecht bouwjaar. Dat vorig jaar ook het aantal verstrekte bouwvergunningen en geslagen eerste palen terugliep betekent weinig goeds voor de naaste toekomst.
    Achtergrondartikel

  • In 2023 bestaat voor het eerst meer dan de helft van de woningvoorraad in de Metropoolregio Amsterdam, een gebied van Velsen tot Lelystad, uit dure huur- en koopwoningen. Steeds minder mensen met een laag of middeninkomen kunnen mede daardoor een betaalbaar huis vinden. De prijzen van koopwoningen zijn flink gestegen en daarnaast is het aandeel dure huurwoningen van particuliere verhuurders gegroeid. Veel - vaak jongere - woningzoekenden zijn aangewezen op deze dure particuliere… meer
    Nieuwsartikel

  • Een campus staat voor kennisontwikkeling en duurzame innovatie. Maar dat is niet alles. Het zorgt tevens voor economische ontwikkeling. Dat blijkt uit de documentaire 'Campus in de stad' van Bouw Woon Leef. "Het is goed innovatieve economische ontwikkelingen te spreiden. Dit zorgt voor een betere balans tussen wonen en werken, minder druk en drukte rond Amsterdam en voldoende voorzieningen in de hele regio", denkt Anouk Pols, strategisch adviseur van de MRA, die aan het woord komt in de… meer
    Video

  • In Nederland zijn er te weinig betaalbare woningen. Economen adviseren daarom al jaren om meer woningen te bouwen. Maar waar in het land is daarvoor de beste plek?
    Achtergrondartikel

  • Ruim drie jaar geleden kregen Zaanstad, Haarlem en Amsterdam in het kader van de Woningbouwimpuls (WBI) samen ruim 41 miljoen euro van het Rijk om de bouw van 13.500 woningen te versnellen. Het geld was bedoeld om tekorten op publieke investeringen af te dekken waarbij gemeenten zelf de helft van het ontbrekende geld moesten bijpassen. Hoe staan de betrokken projecten er inmiddels voor?
    Achtergrondartikel

  • Hester Booi werkt bij de afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam en deed de afgelopen tien jaar onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam naar woonvoorkeuren en woonmobiliteit in de MRA. Met haar proefschrift Staying in the City or Moving to the Suburbs brengt ze met statistisch onderzoek de verhuisbewegingen van verschillende groepen bewoners in kaart.
    Achtergrondartikel

  • Het roer gaat om bij de provincie Noord-Holland. Waar vorige provinciebesturen lang een restrictief beleid voerden  ten opzichte van woningbouw in het landelijk gebied, wil het huidige college gemeenten meer ruimte geven. Dat geldt dan voor bouwplannen aan de randen van bestaande bebouwing, zelfs in beschermd landschap. Daarmee volgt het de veelgenoemde aanpak van de woningnood via 'Elk dorp een straatje erbij'. De provincie past daarvoor een aantal regels aan die nu gelden voor… meer
    Nieuwsartikel

  • De gemeenten van de Metropoolregio Amsterdam hebben ruim 42.000 nieuwbouwwoningen in de pijplijn waarvan ruim de helft in de hoofdstad zelf. Dat stelt CBS. Voor deze woningen geldt dat een vergunning is verleend om te gaan bouwen of dat de bouw van de woning reeds gaande is, maar dat de woning nog niet is opgeleverd. In totaal zaten er in de Nederland 177 duizend woningen in de pijplijn. 
    Nieuwsartikel

  • Een jaar na het burgerberaad over wonen in de regio Zaanstreek-Waterland zijn de betrokken partijen met een kleine vertegenwoordiging burgers nog bezig met het verwerken van de uitkomsten. Een burgerberaad is geen wondermiddel. Het geeft burgers wel de kans op basis van gelijkwaardigheid mee te denken. De dialoog en het algemeen belang staan voorop.
    Achtergrondartikel

  • In Amsterdam Zuidoost wordt de bouw van een wijk voorbereid met woningen die grotendeels van hout zijn. Het gaat om ruim 700 woningen in negen blokken langs het Nelson Mandelapark. Ook elders in de regio Amsterdam komt het gebruik van biobased materialen in de woningbouw op gang. Hoe gaat het met de implementatie van het convenant houtbouw MRA 2021-2025? Een tussenstand.
    Achtergrondartikel