Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Binnen de woningvoorraad van de Nederlandse woningcorporaties kunnen de komende tien jaar 170.000 extra woonruimten worden gerealiseerd door bestaande woningen beter te benutten, zo blijkt uit een rekenexercitie van Platform31 aan de vooravond van de Woontop. Maar dat lukt alleen als woningcorporaties, gemeenten, Rijk en andere betrokkenen belemmerende regels wegnemen én actief aan de slag gaan om de bestaande mogelijkheden te benutten.
    Nieuwsartikel

  • Het wordt duurder en drukker in onze regio, blijkt uit onderzoek van De Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam (EVMRA). De welvaart groeit, maar tegelijkertijd staan we onder grote druk. Zo kampen we volgens het rapport met zowel een tekort aan personeel als aan ruimte. Daarbij nemen de economische verschillen tussen diverse groepen inwoners toe. Hoe komt dit en wat zijn de gevolgen van deze scheefgroei? Bouw Woon Leef zoekt het uit in de nieuwe docu: 'Regio Amsterdam Kookt Over'.
    Video

  • Het is er groen, ruim en rustig. Wonen in de gemeente Uithoorn is gewild. Met de nieuwe tramverbinding ligt Uithoorn gevoelsmatig weer dichter bij de hoofdstad. Is dat goed of slecht nieuws voor de bewoners? De gemeente ziet in ieder geval de noodzaak om er tot 2035 zo'n 1.100 woningen bij te bouwen. De focus ligt daarbij op middenhuurwoningen voor starters en woonconcepten voor ouderen, aldus wethouder Ferry Hoekstra.
    Achtergrondartikel

  • What’s in a name? Amsterdam noemt de Westeinderscheg, nogal chauvinistisch, de Amsterdamse Bosscheg en puristen hebben het over de Schinkelscheg, naar het voormalige veenriviertje dat er doorheen stroomt. Maar als je nuchter naar de kaart kijkt, dan is het eigenlijk gewoon de Schipholscheg.
    Fotoreportage

  • In het tweede kwartaal van 2024 is in de Metropoolregio Amsterdam voor 3.127 nieuwe woningen een bouwvergunning afgegeven. Dat zijn er bijna twee maal zoveel als in dezelfde periode een jaar eerder. Dit blijkt uit een NUL20-analyse van CBS-data. In totaal nam het aantal vergunde woningen in het eerste half jaar met 13 procent toe tot 4.155 woningen. Vooral woningcorporaties zorgden voor deze stijging.
    Achtergrondartikel

  • In de Metropoolregio Amsterdam (MRA) werden er in de eerste helft van 2024 bijna 30 procent meer nieuwbouwwoningen opgeleverd dan een jaar eerder. Dat betekent niet dat de vlag uit kan. 2023 was namelijk een slecht bouwjaar. Dat vorig jaar ook het aantal verstrekte bouwvergunningen en geslagen eerste palen terugliep betekent weinig goeds voor de naaste toekomst.
    Achtergrondartikel

  • In 2023 bestaat voor het eerst meer dan de helft van de woningvoorraad in de Metropoolregio Amsterdam, een gebied van Velsen tot Lelystad, uit dure huur- en koopwoningen. Steeds minder mensen met een laag of middeninkomen kunnen mede daardoor een betaalbaar huis vinden. De prijzen van koopwoningen zijn flink gestegen en daarnaast is het aandeel dure huurwoningen van particuliere verhuurders gegroeid. Veel - vaak jongere - woningzoekenden zijn aangewezen op deze dure particuliere… meer
    Nieuwsartikel

  • Een campus staat voor kennisontwikkeling en duurzame innovatie. Maar dat is niet alles. Het zorgt tevens voor economische ontwikkeling. Dat blijkt uit de documentaire 'Campus in de stad' van Bouw Woon Leef. "Het is goed innovatieve economische ontwikkelingen te spreiden. Dit zorgt voor een betere balans tussen wonen en werken, minder druk en drukte rond Amsterdam en voldoende voorzieningen in de hele regio", denkt Anouk Pols, strategisch adviseur van de MRA, die aan het woord komt in de… meer
    Video

  • In Nederland zijn er te weinig betaalbare woningen. Economen adviseren daarom al jaren om meer woningen te bouwen. Maar waar in het land is daarvoor de beste plek?
    Achtergrondartikel

  • Ruim drie jaar geleden kregen Zaanstad, Haarlem en Amsterdam in het kader van de Woningbouwimpuls (WBI) samen ruim 41 miljoen euro van het Rijk om de bouw van 13.500 woningen te versnellen. Het geld was bedoeld om tekorten op publieke investeringen af te dekken waarbij gemeenten zelf de helft van het ontbrekende geld moesten bijpassen. Hoe staan de betrokken projecten er inmiddels voor?
    Achtergrondartikel

  • Hester Booi werkt bij de afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam en deed de afgelopen tien jaar onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam naar woonvoorkeuren en woonmobiliteit in de MRA. Met haar proefschrift Staying in the City or Moving to the Suburbs brengt ze met statistisch onderzoek de verhuisbewegingen van verschillende groepen bewoners in kaart.
    Achtergrondartikel

  • Het roer gaat om bij de provincie Noord-Holland. Waar vorige provinciebesturen lang een restrictief beleid voerden  ten opzichte van woningbouw in het landelijk gebied, wil het huidige college gemeenten meer ruimte geven. Dat geldt dan voor bouwplannen aan de randen van bestaande bebouwing, zelfs in beschermd landschap. Daarmee volgt het de veelgenoemde aanpak van de woningnood via 'Elk dorp een straatje erbij'. De provincie past daarvoor een aantal regels aan die nu gelden voor… meer
    Nieuwsartikel

  • De gemeenten van de Metropoolregio Amsterdam hebben ruim 42.000 nieuwbouwwoningen in de pijplijn waarvan ruim de helft in de hoofdstad zelf. Dat stelt CBS. Voor deze woningen geldt dat een vergunning is verleend om te gaan bouwen of dat de bouw van de woning reeds gaande is, maar dat de woning nog niet is opgeleverd. In totaal zaten er in de Nederland 177 duizend woningen in de pijplijn. 
    Nieuwsartikel

  • Een jaar na het burgerberaad over wonen in de regio Zaanstreek-Waterland zijn de betrokken partijen met een kleine vertegenwoordiging burgers nog bezig met het verwerken van de uitkomsten. Een burgerberaad is geen wondermiddel. Het geeft burgers wel de kans op basis van gelijkwaardigheid mee te denken. De dialoog en het algemeen belang staan voorop.
    Achtergrondartikel

  • In Amsterdam Zuidoost wordt de bouw van een wijk voorbereid met woningen die grotendeels van hout zijn. Het gaat om ruim 700 woningen in negen blokken langs het Nelson Mandelapark. Ook elders in de regio Amsterdam komt het gebruik van biobased materialen in de woningbouw op gang. Hoe gaat het met de implementatie van het convenant houtbouw MRA 2021-2025? Een tussenstand.
    Achtergrondartikel

  • ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, gaat de komende zes jaar zo’n vijf miljard euro beleggen in de bouw van betaalbare huurwoningen. Zo kondigde bestuursvoorzitter Van Wijnen maandag aan in Het Financieele Dagblad. De keuze voor woningbouw in Nederland is onderdeel van een grondige herziening van het beleggingsbeleid. 
    Nieuwsartikel

  • In de tweede helft van 2023 heeft Almere relatief veel nieuwbouwwoningen opgeleverd. Hierdoor is de woningvoorraad in het afgelopen jaar toch nog met 1.663 woningen toegenomen. Daar wees het na de eerste twee kwartalen niet op, met slechts 640 nieuwe woningen. Julius Lindenbergh, wethouder Bouwen, Wonen en Bereikbaarheid, toonde zich verheugd over het grote aantal opleveringen in het najaar en benadrukte zijn bouwambities: "Onze inzet is om zoveel mogelijk woningen toe te voegen aan de… meer
    Nieuwsartikel

  • Woningcorporatie Parteon wil nog dit jaar 29 extra flexwoningen neerzetten aan de Poelweg in Wormer. De woningen worden toegewezen buiten het reguliere woonruimteverdeelsysteem en grotendeels toegewezen aan 'spoedzoekers' uit Wormerland. De woningen vallen onder het NH Bouwstroom-programma en worden bijna kant-en-klaar aangevoerd door Ursem Modulaire Bouw. De grond op de locatie - Kleine Braak - is al bouwrijp omdat er eerder al 21 tijdelijke woningen zijn geplaatst voor Oekraïners.
    Nieuwsartikel

  • In de Metropoolregio Amsterdam (MRA) zijn vorig jaar 10.608 nieuwbouwwoningen opgeleverd, terwijl nog eens 3.827 woningen werden toegevoegd via verschillende transformatieprojecten en andere initiatieven. Het nettoresultaat was een toename van 12.501 woningen. Bijna de helft van deze nieuwe woningen werd gerealiseerd binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam, waar de woningvoorraad met bijna 6.000 woningen toenam. Deze bevindingen komen naar voren uit een analyse van NUL20 op basis van recente… meer
    Nieuwsartikel

  • Amsterdam en de drie andere grote steden steunen het kabinetsvoornemen om de huren in een deel van de vrije sector aan banden te leggen, zo laten zij weten aan de vooravond van de publicatie van het definitieve wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge.
    Nieuwsartikel

  • Met slechts 5.200 in aanbouw genomen woningen in 2023 neem de gemeente Amsterdam extra maatregelen om de bouw van de nodige nieuwe huizen aan te jagen. Dit betekent concreet dat de gemeente eerder gemaakte afspraken over grondprijzen voor projecten die in de startblokken staan tegen het licht wil houden.
    Nieuwsartikel

  • Het eerste nummer van NUL20 kwam uit in maart 2002. In de twee decennia daaropvolgend is de regio ingrijpend veranderd. We laten de ontwikkeling zien aan de hand van een aantal grafieken.
    Achtergrondartikel

  • Terugblik op twintig jaar stedelijke ontwikkeling van Amsterdam van NUL20-fotograaf Nico Boink:  “Met grote dankbaarheid kijk ik terug op een mooie periode waarin ik voor Nul20 de ontwikkelingen met mijn fototoestel heb mogen vastleggen. Daarin viel veel schoonheid te ontdekken na en naast afbraak en verval.”
    Fotoreportage

  • In een groot deel van Almere kunnen per direct geen nieuwe woningen meer worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Er is niet meer capaciteit. De gemeente laat weten zich ‘overvallen’ te voelen door dit bericht van de netbeheerders. "Dit is rampzalig voor de ontwikkeling van Almere. Komt er niet snel een oplossing, dan komen de woningbouwdoelstellingen, de economische bedrijvigheid en de duurzaamheidsambities in gevaar. Dan komt de ontwikkeling van Almere tot stilstand."
    Nieuwsartikel

  • De woningcorporaties in de Metropoolregio Amsterdam hebben vorig jaar 3.684 woningen gebouwd. De oplevering van nieuwe sociale huurwoningen blijft daarmee fors achter bij de jaarlijkse doelstelling van 5.000 nieuwe woningen volgens de MRA-Woondeal. De corporaties waarschuwen dat veel plannen in de woondeal te zacht zijn en dat ze te weinig bouwlocaties hebben. De corporaties tekenden om die reden dit voorjaar de woondeal niet. Veruit de meeste nieuwe woningen staan in Amsterdam (2.201…
    Nieuwsartikel