Overslaan en naar de inhoud gaan

College Zaanstad steunt sloop/nieuwbouw Peperstraat Zaandam

Image

Alle 122 woningen aan de Peperstraat in Zaandam, inclusief de zestig jaar oude karakteristieke Beatrixflat aan de oever van de Zaan, mogen worden gesloopt. Het college steunt de bouw door Accres Real Estate van ruim vijfhonderd nieuwe woningen.

Volgens wethouder Krieger, verantwoordelijk voor gebiedsontwikkeling, verdient de oostkant van de binnenstad van Zaandam een opknapbeurt. Behalve de komst van enkele honderden extra woningen, is sprake van de bouw van een parkeergarage, de aanleg van meer groen en de transformatie van de Burcht naar een aantrekkelijk stadsplein. Het plan daarvoor is ontwikkeld door architect/stedenbouwkundige Sjoerd Soeters.

“Het is een ingewikkelde afweging. Voor ruim honderd huishoudens betekent dit dat zij moeten verhuizen. Ook verdwijnt de Beatrixflat, een gebouw met cultuurhistorische waarde. Maar het toevoegen van meer kwaliteit en de bouw van extra woningen, weegt zwaarder”, aldus Krieger. De Peperstraat kampt al langer met leegstand en verloedering. De Burcht is een kale parkeervlakte.

De bewoners die in aanmerking komen voor een sociale huurwoning ontvangen een urgentieverklaring. Ook heeft Accres een sociaal plan vastgesteld. De gemeenteraad zal zich medio oktober definitief uitspreken over de herontwikkelingsplannen.