Initiatief voor 'samenredzame wijk' Almere-Haven wint prijsvraag van Rijksbouwmeester

30.10.2017
Image
Het initiatief 'Expeditie Almere Haven’ heeft de prijsvraag WHO CARES gewonnen voor de regio Almere. Met deze prijsvraag wil Rijksbouwmeester Floris Alkemade ontwerpkracht activeren en ideeën ophalen om wijken beter af te stemmen op de vergrijzende samenleving. De vele naoorlogse wijken zijn vooral gebouwd voor gezinnen. Twintig teams van ontwerpers, zorgprofessionals en burgers hadden hun ideeën na een eerste selectieronde doorontwikkeld. Tijdens de Dutch Design Week werden de winnaars bekend gemaakt. Ook voor plannen voor toekomstbestendige wijken in Rotterdam, Groningen en Sittard-Geleen werden prijzen uitgereikt. 
 
Bij 'Expeditie Almere Haven’ onderzochten professionals én burgers van Almere-Haven de mogelijkheden om de toekomstbestendigheid van hun wijk te vergroten en hoe zij daaraan zelf willen en kunnen bijdragen. Daartoe zijn de samenwerkende organisaties 'op expeditie gegaan' met  bewoners. Er is een aantal wijkateliers georganiseerd, die samen als startpunt dienen voor de geleidelijke transformatie van de wijk tot "de eerste samenredzame wijk van Nederland". Voor het woonzorgcentrum ‘De Overloop’ van Woonzorg Nederland en huurder Zorggroep Almere is daarbij een belangrijke rol weggelegd. 
 
Het projectteam Expeditie Almere-Haven bestond uit DeVRBLDNG planontwikkeling, architectenbureau ZEEP, Woonzorg Nederland seniorenhuisvesting, Zorggroep Almere, welzijnsorganisatie De Schoor, Haver Droeze landschapsarchitecten, W/E adviseurs, Cinnovate zorgtechnologie en K4B business innovations.
 
Meer informatie: