Nieuw circulair woonwerkgebouw in Buiksloterham op komst

26.07.18
Nieuwe gebouwen in Buiksloterham in aanbouw
Nieuw circulair woonwerkgebouw in Buiksloterham op komst

Hoe het er uit komt te zien, is nog niet bekend, maar de gemeente Amsterdam gunt de ontwikkeling van 6.200 vierkante meter aan woningen en werkruimte op een kavel in het noordelijke deel van de Buiksloterham aan Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling. Het moet een zeer duurzaam gebouw worden, in lijn met de ambities om Buiksloterham te veranderen van een industrieel bedrijventerrein in een circulaire stadswijk, waarin wonen en werken naast elkaar bestaan.

Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling mag een ontwerp maken voor 6.200 vierkante meter aan woningen en werkruimte op kavel 3D in Buiksloterham in Amsterdam Noord. Kavel 3D ligt aan de westkant van de kruising van de Ridderspoorweg en de Klaprozenweg.

De ontwikkelaar kwam als beste uit de selectieprocedure die de gemeente eind vorig jaar startte. Het criterium 'circulair bouwen' woog voor negentig procent mee bij de beoordeling. In vijfenzeventig procent van het nieuwe gebouw komen middeldure huurwoningen. Dit zijn flexibel in te delen eenheden van gemiddeld 45 vierkante meter.

Het wordt volgens de gemeente één van de meest energiezuinige gebouwen van Amsterdam. Duurzaam opgewerkte energie wordt gekoppeld aan accu’s van elektrische deelauto’s en fietsen, waarin schone energie opgeslagen kan worden. Daarnaast bestaat het bouwmateriaal voor tachtig procent uit gerecycled en hernieuwbaar materiaal. Een ander onderdeel van het plan is om moerasplanten het afvalwater van de douches, wasmachines en keukens te laten zuiveren. En op het groene dak komt een waterberging.

Het ontwerp moet in november 2019 gereed zijn. Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling werkt hierin samen met Marc Koehler Architects en Boom Landscape.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS