Overslaan en naar de inhoud gaan

Drone-inspectie maakt onderhoud en verduurzaming goedkoper

Drones nemen gaandeweg visuele inspecties van woningen over. BAM Wonen toonde bij een demonstratie in de wijk Spoorzicht in Diemen de mogelijkheden. "Nu brengen we met de laserscanner zo'n negen woningen per dag in beeld; met de drone halen we zeker 51 woningen," zegt Arjan van Driel van BAM. 'In beeld' betekent in dit geval dat er een 3D-model inclusief maatvoering wordt gegenereerd op basis van de beelden van de 100 megapixel camera die onder de drone hangt. Intelligente software detecteert bovendien schades aan bijvoorbeeld dakpannen en scheuren in muren.

BAM Wonen is in overleg met Rochdale om deze techniek toe te gaan passen voor onderhoud- en verduurzamingsprojecten van de corporatie. Rochdale heeft veel bezit in de wijk Spoorzicht. Het genereerde 3D-model kan beschikbaar worden gesteld aan de overige onderhoudspartners, zodat schilders en kozijnleveranciers niet zelf meer langs hoeven te komen om in te meten of de staat van onderhoud vast te stellen. Daarmee zou zowel een nauwkeuriger kostenraming, een flinke kostenbesparing als minder overlast voor bewoners kunnen worden bewerkstelligd. Voor een drone-inspectie hoeft niemand thuis te zijn, bijvoorbeeld om toegang tot de achtertuin te verlenen.
Fred Blom, projectmanager ontwikkeling bij Rochdale: "Het is een mooie innovatie en biedt ook gelijk de mogelijkheid om ons bezit te digitaliseren."

Bron
NUL20

Trefwoorden