Overslaan en naar de inhoud gaan

Haveneiland Blok 46c

De vijftiende Zuiderkerkprijs - voor het beste opgeleverde woningproject van 2012 - is toegekend aan Ymere voor Blok 46c op IJburg. Volgens de jury heeft Korth Tielens Architecten aangetoond dat met weinig middelen veel kwaliteit valt te realiseren. "Sociale woningbouw heeft zo langzamerhand een imago van schraalheid. Maar bij Blok 46c wordt overtuigend aangetoond hoe je met eenvoudige middelen veel kwaliteit kunt realiseren," aldus jury-voorzitter Arnold Reijndorp. Door het woonblok te draaien is voor een nieuw openbaar plein gerealiseerd. Het plein is nadrukkelijk opgenomen in het ontwerp. Speciale waardering heeft de jury voor de golvende hekken van de galerijwoningen.

De prijs voor de beste renovatie (Geurt Brinkgreve Bokaal) werd toegekend aan ProNam Aurora voor de herontwikkeling van het Rembrandtparkgebouw, een kantorenflat uit de jaren zestig. "Zonder lef van de opdrachtgever zou het gebouw waarschijnlijk zijn gesloopt," aldus wethouder Gehrels. In het complex bevinden zich nu hotel Ramada en een HBO horeca-opleiding.

De stimuleringsprijs voor duurzaamheid in bestaande bouw (Groene Speld) ging naar CO-green (Eigen Haard, ERA Contour, KOW architecten en Oranje) voor Stadstuin Overtoom. De jury onder leiding van BAM-directeur Hameetman spreekt van een uitmuntende prestatie. Vooral vanwege de multidisciplinaire aanpak, het hoge ambitieniveau, de beoogde lagere woonlasten voor de bewoners en de samenwerking met de bewoners.


Bekijk video's:

Andere genomineerde projecten Zuiderkerkprijs:

De Kameleon

The Glass House

Nominaties Gert Brinkgreve Bokaal:

Rembrandtparkgebouw: New Amsterdam Campus en Hotel Ramada (winnaar 2012)

Conservatorium Hotel

Het Stedelijk Museum

Alle projecten zijn te bekijken op de website www.gebouwdin.amsterdam.nl. Naast de woningbouwprojecten van 2012 zijn daar ook kantoren en voorzieningen opgenomen met foto’s en plattegronden. Het Projectenboek 2012 is te bestellen bij het OGA voor 10 euro per stuk door een mail te sturen naar s.lebesque@oga.amsterdam.nl ofP.Slinger@oga.amsterdam.nl

Bron
AT5