PakhuisNUL20 - Programma 25 juni 2018

12.06.2018

PakhuisNUL20 - de talkshow over woonkwesties in de regio Amsterdam - zet de luiken open. Door interviews en debat; door ruim baan te geven aan initiatieven van ondernemende Amsterdammers en Amsterdamse organisaties. 

Maandag 25 juni 20:00 - 21:30 uur. Toegang gratis, inschrijven verplicht. Hoofdthema: de energietransitie. 

Inschrijven kan HIER.

Het programma:


De energietransitie - naar een gasloze Metropoolregio 

INTERVIEW: JOHN NEDERSTIGT

Wat doet Haarlemmermeer beter?

De gemeente Haarlemmermeer won dit voorjaar de prijs voor Meest Duurzame Gemeente (Duurzaam Bouwen Awards). Onvermoeibaar pleitbezorger van circulaire ontwikkeling, duurzaamheid en de energietransitie is wethouder John Nederstigt van D66. Wat doet Haarlemmermeer zo goed en hoe schat hij de mogelijkheden in om de woningvoorraad in de Metropoolregio in 2040 energieneutraal te krijgen.

 

MET: John Nederstigt (wethouder D66 Haarlemmermeer, portefeuillehouder duurzaamheid bij de MRA)

 


CASE

Van der Pekbuurt van het gas

MET: Pablo van der Laan

In stappen gaat de Van der Pekbuurt van het gas, te beginnen in de Gentiaanbuurt. De buurt is voorgedragen als proeftuin bij de landelijke overheid. Ymere is eigenaar van de meeste woningen in de wijk. Van der Laan beschrijft de de stand van zaken. En wat de transitie betekent voor de corporatie, huurders en particuliere eigenaren.

Pablo van der Laan is strategisch adviseur Beleid en Innovatie bij Ymere

 

HET GESPREK

De (on)mogelijkheden van de snelle energietransitie

Volgens de klimaatafspraken moet de woningvoorraad klimaatneutraal en aardgasvrij zijn in 2050. De nieuwe Amsterdamse coalitie wil die doelen zelfs al in 2040 hebben bereikt. Wat zijn realistische scenario's? In welke mate gaan en kunnen de corporaties - de grootste woningeigenaren in de metropoolregio Amsterdam - daaraan bijdragen? Welke onvermijdelijke keuzes dringen zich daarbij op?

 

MET: Birgitte de Maar (bestuurder Rochdale), Rob Haans (bestuurder de Alliantie)

CASE

MeerEnergie: warmtenet van restwarmte datacenter Science Park 

METArdine Nicolaï

Bewonerscollectief MeerEnergie wil in de wijk Middenmeer in de Watergraafsmeer een lokaal warmtenet aanleggen. Dat net wordt gevoed met de restwarmte van een groot datacenter uit het Science Park. De wijk kan daarmee de eerste grote bestaande wijk in Amsterdam worden waar bewoners van het gas kunnen afstappen. Dat zijn zo'n 5.000 woningen. Voorzitter Ardine Nicolaï licht het plan en de huidige status toe. 

Het bestuur van MeerEnergie bestaat inmiddels uit vijf personen. Voorzitter is Ardine Nicolaï.
Meer informatie: www.meerenergie.nl. Zie ook NUL20 nieuwsbericht: 
Burgerinitiatief krijgt steun van stadsdeel


COLUMN STEPHAN STEINMETZ

De wooninspecteur terug in de wijk? 

Stephan Steinmetz beschreef in 'Asterdorp, een Amsterdamse geschiedenis van verheffing en vernedering' aspecten uit het leven van bewoners van het 'dorp van ontoelaatbaren'. Moet een woningcorporatie weer meer dan een goede verhuurder willen zijn?

 

 


Het onderdeel StartersUP! is komen te vervallen 


Vanaf half tien: netwerkborrel

PakhuisNUL20 richt zich op iedereen met (professionele) belangstelling voor woonzaken in de meest brede zin: woningmarkt, stedelijke ontwikkeling, leefbaarheid, huurbeleid, stedenbouw en bouwproductie. De netwerkborrel is een uitgelezen kans bij te praten en contacten te leggen met professionals, bestuurders, initiatiefnemers en geïnteresseerden in al deze sectoren.

 

PakhuisNUL20 is een initiatief van het tijdschrift NUL20 en debatcentrum Pakhuis De Zwijger.

Toegang is gratis. Het is wel noodzakelijk vooraf in te schrijven. Dat kan HIER

Bron
Nico Boink

Trefwoorden