Voor het eerst sinds 2013 dalen de huizenprijzen in Amsterdam

11.07.19
Voor het eerst sinds 2013 dalen de huizenprijzen in Amsterdam
De Amsterdamse huizenprijzen zijn het laatste kwartaal gedaald ten opzichte van een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs zakte met 4 procent. De vorige kwartalen gaven al een stabilisatie te zien. De prijsdaling wordt overigens grotendeels veroorzaakt door het grotere aantal transacties in goedkopere delen van de stad. Het aantal verkochte woningen steeg met 22 procent. In heel Nederland stegen de prijzen nog ruim zeven procent ten opzichte van een jaar eerder.
 
De Nederlandse Vereniging van makelaars jubelt over de 'afkoeling' in de Nederlandse huizenmarkt: "Er wordt meer verkocht, er worden méér woningen te koop gezet en de prijzen van bestaande woningen nog licht. Dit is een goed moment om te verkopen," aldus voorzitter Ger Jaarsma. Voor het eerst in acht kwartalen is het aantal verkochte bestaande koopwoningen hoger uitgekomen dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De NVM-cijfers laten ook zien dat er minder nieuwbouwwoningen zijn verkocht (13%) dan in dezelfde periode vorig jaar. Jaarsma: “Dit is de grootste daling in een periode van continue daling van de verkopen die nu al zes kwartalen op rij duurt. De daling is het gevolg van de hoge prijs van nieuwbouwwoningen, waardoor kopers afhaken." De prijsstijging komt volgens de NVM door de hoge grond-, personeel- en bouwkosten en daarbij ook de stapeling van ambitieuze beleidsmaatregelen zoals gasloos bouwen en lokale regels. Jaarsma: “Het stapelen van overheidsbeleid werkt prijsopdrijvend en daarmee averechts voor de woningmarkt.”
 
De prijsontwikkeling in Groot Amsterdam blijft afwijken van de landelijke trends, ditmaal in omgekeerde zin. De gemiddelde prijs van de verkochte woningen neemt niet langer toe maar is bijna 4 procent onder het niveau van het 2e kwartaal 2018. Dat komt doordat er naar verhouding meer woningen in de goedkopere wijken buiten de Ring zijn verkocht dan een jaar eerder. In Noord (+65%) en Nieuw-West (+48%) nam het aantal verkopen fors toe. Daar stijgen de prijzen ook nog flink, terwijl in de binnenstad de prijzen niet of nauwelijks meer stijgen. In vergelijking met het 2e kwartaal van 2018 zijn in Amsterdam bijna 22 procent meer woningen verkocht.
Eerder spraken Amsterdamse makelaars over een 'droogkokende markt'. Dat beeld moet worden bijgesteld. Niet alleen werden er meer woningen verkocht, maar er werden ook veel meer woningen aangeboden, bijna de helft meer in vergelijking met een jaar geleden. Dat er iets meer lucht komt in de markt, merken volgens de NVM ook potentiële kopers: er komen minder kijkers (gemiddeld plusminus 10) en bieders (gemiddeld plusminus 3-4). Dat zijn overigens nog steeds aantallen, waarbij menig verkoper elders in Nederland maar wat blij mee zou zijn.
 
n.b. De NVM verstaat onder ' Amsterdam'  een regio waar naast de hoofdstad onder vallen de gemeenten Abcoude, Amstelveen, Diemen en Ouder-Amstel.
 

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS