Voor het eerst sinds 2013 dalen de huizenprijzen in Amsterdam

11.07.19
Voor het eerst sinds 2013 dalen de huizenprijzen in Amsterdam
De Amsterdamse huizenprijzen zijn het laatste kwartaal gedaald ten opzichte van een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs zakte met 4 procent. De vorige kwartalen gaven al een stabilisatie te zien. De prijsdaling wordt overigens grotendeels veroorzaakt door het grotere aantal transacties in goedkopere delen van de stad. Het aantal verkochte woningen steeg met 22 procent. In heel Nederland stegen de prijzen nog ruim zeven procent ten opzichte van een jaar eerder.
 
De Nederlandse Vereniging van makelaars jubelt over de 'afkoeling' in de Nederlandse huizenmarkt: "Er wordt meer verkocht, er worden méér woningen te koop gezet en de prijzen van bestaande woningen nog licht. Dit is een goed moment om te verkopen," aldus voorzitter Ger Jaarsma. Voor het eerst in acht kwartalen is het aantal verkochte bestaande koopwoningen hoger uitgekomen dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De NVM-cijfers laten ook zien dat er minder nieuwbouwwoningen zijn verkocht (13%) dan in dezelfde periode vorig jaar. Jaarsma: “Dit is de grootste daling in een periode van continue daling van de verkopen die nu al zes kwartalen op rij duurt. De daling is het gevolg van de hoge prijs van nieuwbouwwoningen, waardoor kopers afhaken." De prijsstijging komt volgens de NVM door de hoge grond-, personeel- en bouwkosten en daarbij ook de stapeling van ambitieuze beleidsmaatregelen zoals gasloos bouwen en lokale regels. Jaarsma: “Het stapelen van overheidsbeleid werkt prijsopdrijvend en daarmee averechts voor de woningmarkt.”
 
De prijsontwikkeling in Groot Amsterdam blijft afwijken van de landelijke trends, ditmaal in omgekeerde zin. De gemiddelde prijs van de verkochte woningen neemt niet langer toe maar is bijna 4 procent onder het niveau van het 2e kwartaal 2018. Dat komt doordat er naar verhouding meer woningen in de goedkopere wijken buiten de Ring zijn verkocht dan een jaar eerder. In Noord (+65%) en Nieuw-West (+48%) nam het aantal verkopen fors toe. Daar stijgen de prijzen ook nog flink, terwijl in de binnenstad de prijzen niet of nauwelijks meer stijgen. In vergelijking met het 2e kwartaal van 2018 zijn in Amsterdam bijna 22 procent meer woningen verkocht.
Eerder spraken Amsterdamse makelaars over een 'droogkokende markt'. Dat beeld moet worden bijgesteld. Niet alleen werden er meer woningen verkocht, maar er werden ook veel meer woningen aangeboden, bijna de helft meer in vergelijking met een jaar geleden. Dat er iets meer lucht komt in de markt, merken volgens de NVM ook potentiële kopers: er komen minder kijkers (gemiddeld plusminus 10) en bieders (gemiddeld plusminus 3-4). Dat zijn overigens nog steeds aantallen, waarbij menig verkoper elders in Nederland maar wat blij mee zou zijn.
 
n.b. De NVM verstaat onder ' Amsterdam'  een regio waar naast de hoofdstad onder vallen de gemeenten Abcoude, Amstelveen, Diemen en Ouder-Amstel.
 

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

afbeelding van Fred van der Molen
Achtergrondartikel 07.05 Geactualiseerd op: 07.05.21

In Muiderberg liggen de eerste buizen van een duurzaam, betaalbaar en collectief warmtenet in de grond. Het nabijgelegen IJmeer wordt ingezet als warmtebron. De bewoners zijn straks goedkoper uit dan met aardgas. Althans, als de rekensommen kloppen en de voorfinanciering rondkomt.

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Video 06.05

Deze aflevering van Bouw Woon Leef staat in het teken van mobiliteit. Aan het woord komen onder andere een hoogleraar urban mobility futures, een gebiedsontwikkelaar en een deelvervoer gebruiker. De trend is duidelijk: nieuwe wijken worden autoluw. Hoeveel waarde kun je wel niet toevoegen aan...

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Achtergrondartikel 05.05

Tijdens een bijeenkomst met als thema ‘de ziel van de buurt’ gingen ontwikkelaars en stadsonderzoekers met elkaar in gesprek over de vraag wat het DNA van een buurt is, hoe daar vat op te krijgen én hoe daar vervolgens rekening mee te houden bij gebiedstransformatie. Een onderwerp dat gezien de...

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Video 20.04
In de media verschenen eind maart berichten dat Amsterdam een gedeeltelijke bouwstop zou afkondigen voor 2021. De betrokken wethouders in Amsterdam stellen dat hier geen sprake van is. Wel worden een aantal nieuwe ontwikkelingen uitgesteld, tot verdriet van de betrokken ontwikkelaars. Hoe zit...
Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Boekbespreking 19.04

Fotograaf Iwan Baan legde de ontwerpen van architect-stedenbouwer Willem Marinus Dudok (1884-1974) op een ongebruikelijke manier vast. In plaats van statische foto’s van de architectuur toont de fotograaf in het boek ‘Dudok door Iwan Baan’ de ontwerpen van de architect in een bredere context.

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Achtergrondartikel 07.04

Amsterdam is een prachtige stad. En dat moet zo blijven. Maar wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks) komt in de Omgevingsvisie 2050 niet met een geruststellend antwoord als het gaat om mobiliteit, bedrijvigheid en woningbouw voor alle inkomens en alle leeftijden, meent de...

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Achtergrondartikel 05.04

Er verandert de komende jaren meer aan het huurbeleid dan de afgelopen jaren, mede omdat een aantal Kamermoties in wetgeving is omgezet. Een overzicht van de wijzigingen in 2021 en 2022.

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Boekbespreking 25.03
Wat een veelbelovende titel, De Wereld van de Stad! En ook nog een stevige ondertitel: Theorie, Praktijk, Toekomst. Je verwacht een kloek boekwerk dat daar invulling aan geeft, maar niets is minder waar. In 180 bladzijden vindt de lezer elf bijdragen van even zo vele auteurs.
Fred van der Molen
Achtergrondartikel 15.03

Een aanzwellend koor roept dat de landelijke woningproductie naar minimaal 100.000 woningen per jaar moet om het woningtekort op termijn tot aanvaardbare proporties terug te brengen. Gaat dat ook gebeuren? Vorig jaar werden er iets minder dan 70.000 opgeleverd. Iedereen kijkt naar Den Haag. Een...

Pieter Lesage
Achtergrondartikel 15.03

Als opvolger van de Structuurvisie 2040 heeft Amsterdam nu de Omgevingsvisie 2050 gepresenteerd. De ondertitel: Een menselijke metropool. Tot 3 maart kon iedereen daar zijn/haar mening over geven.

Pieter Lesage
Achtergrondartikel 15.03 Geactualiseerd op: 18.03.21

Nu het aantal senioren toeneemt én ouderen langer zelfstandig blijven wonen, groeit de behoefte aan nieuwe woonvormen voor deze groep. Het concept van het hofje maakt een doorstart, in allerlei varianten waarbij men zelfstandig woont maar ook deel uitmaakt van een gemeenschap. Kennismaking met...

Pieter Lesage
Achtergrondartikel 15.03 Geactualiseerd op: 31.03.21

Opnieuw liggen de zesduizend volkstuinders in Amsterdam overhoop met gemeentelijke plannenmakers, die opnieuw grotere toegankelijkheid en nu ook meer huur eisen. De gemeente verzekert dat de volkstuinen blijven bestaan. Maar de tuinders zien hun hobby, gemeenschap én natuurgebied bedreigd.

Pieter Lesage

NUL20 Dashboards

De NUL20 Dashboards geven zowel een historisch als actueel overzicht van de woningvoorraad en de woningproductie van Amsterdam én de Metropoolregio Amsterdam. Overzicht.