Overslaan en naar de inhoud gaan

Woonstichting De Key: minder schulden in 2016

Image

Woonstichting De Key ziet volgend jaar de schulden bij banken met 114 miljoen euro afnemen, zo blijkt uit de begroting 2016. Vijf miljoen daarvan wordt afgelost vanuit de exploitatie van woningen en bedrijfsruimten. De rest wordt betaald vanuit de verkoop van woningen en bedrijfsruimten. Eind 2016 resteert een schuld van 1,25 miljard euro. De schuld is volgens het Waarborgfonds Sociale Woningbouw nog steeds te hoog, aldus De Key.
De opbrengsten uit verkoop gebruikt De Key niet alleen om schulden af te lossen. Zo’n 89 miljoen euro gaat naar de eigen bankrekening. Daarvan gebruikt de woonstichting komend jaar 21 miljoen euro voor investeringen in nieuwbouw. De rest wordt in de daarop volgende jaren geïnvesteerd. In de periode 2015 tot en met 2020 verwacht De Key voor bijna kwart miljard euro aan nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. En de schuldpositie zal in 2020 met nog eens 146 miljoen euro zijn gedaald.
"Na een aantal zware financiële jaren ziet het financiële plaatje er dus weer iets gunstiger uit", zo verklaart bestuurder Leon Bobbe. "We kunnen steeds meer investeren. Tegelijkertijd liggen de grote huurstijgingen achter ons, maar ik moet wel een groot voorbehoud maken. Tot ieders verrassing wil minister Blok de verhuurdersheffing na 2018 nog eens fors laten stijgen. Dat hebben we nog niet ingerekend."