Ymere renoveert in Dapperbuurt Amsterdam-Oost

13.03.2014
Image

Ymere is begonnen met een ingrijpende renovatie van tien negentiendeeeuwse panden aan de Wijttenbachstraat in de Dapperbuurt in Amsterdam-Oost. De corporatie realiseert een mix van kleine, middelgrote en grote woningen voor terugkerende huurders en voor kopers.
Ymere en de bewoners(commissie) hebben een intensief en constructief overleg gevoerd over het plan, waarin beide partijen hebben toegegeven. De huurders die na de renovatie terugkeren, betalen allemaal een hogere huur.
Zij krijgen daarvoor comfortabelere woningen, die voldoen aan de eisen van deze tijd. Op de souterrain-beletage waren al grote woningen. Huurders op de verdieping hadden een grote zolderberging. Ymere maakt daar woningen van. In ruil hiervoor komen er ook op de verdieping grotere woningen, door drie panden horizontaal samen te voegen tot twee woningen per laag. Negen huurders keren na de renovatie terug in twaalf beschikbare huurwoningen. De andere huurders zijn naar tevredenheid verhuisd naar een andere woning.
Bij de renovatie wordt de fundering hersteld en kunnen de woningen weer voor vijftig jaar mee. De gevel, die door eerdere renovaties is aangetast, wordt hersteld naar ontwerp van Hooyschuur Architecten uit Wormerveer.