Overslaan en naar de inhoud gaan

"Bij meeste toewijzingen via WoningNet is inschrijfduur wél doorslaggevend"

Image

Bij de meeste woningtoewijzigingen via WoningNet speelt een urgentie- of voorrangsregeling een rol, maar vervolgens is inschrijfduur het doorslaggevende criterium. Dat meldt de Amsterdamse wethouder Zita Pels (inmiddels met ziekteverlof) in antwoord op een vraag van CDA-raadslid Havelaar. 

Binnenkort verschijnt weer het Jaarbericht van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties. Vorig jaar werd werd daar door de media vooral uitgepikt dat in Amsterdam slechts 22 woningen zonder urgentie of voorrangslabel op WoningNet werden aangeboden. En soms minder precies: bijna alle woningen gaan naar urgenten. Dat laatste klopt niet. Maar bij bijna alle geadverteerde woningen golden één of meer voorrangslabels: woningen voor jongeren, voor senioren, voor rolstoelgebruikers, voor grote gezinnen enzovoort. Maar vervolgens bepaalt inschrijfduur de volgorde: "Bij 72 procent (3.608 woningen) van alle verhuringen via advertenties op WoningNet was inschrijfduur het doorslaggevende criterium", aldus de wethouder. De meeste gelabelde woningen zijn voor jongeren, die de woningen veelal met een tijdelijke vijfjaarscontract krijgen aangeboden.
Overigens is sinds ruim een jaar WoningNet overgegaan op een puntensysteem. Het belang van de  inschrijfduur is daardoor wat afgenomen ten gunste van andere factoren zoals actief zoekgedrag.   

In een raadsbrief geeft Pels nog eens een overzicht van de toewijzingen in 2022. Daaruit blijkt dat veel vrijkomende woningen helemaal niet op WoningNet worden aangeboden: van 8.482 sociale huurwoningen die de woningcorporaties verhuurden werden er 4.992 op WoningNet geadverteerd. De overige werden via directe bemiddeling toegewezen, bijvoorbeeld aan stadsvernieuwingsurgenten.
Hoe zit het precies met die 22?
Bij slechts 39 van de 4.992 verhuringen via advertenties was geen enkel voorrangslabel van toepassing (inclusief de verhuisregelingen Van Hoog Naar Laag en Van Groot Naar Beter). Maar daarvan gingen er alsnog 17 naar urgenten. Hierbij het volledige overzicht:

Verhuringen corporaties in Amsterdam 2022
Via WoningNet 4.992
Via directe bemiddeling 3.490
8.482
Aan kwetsbare groepen 1.850
'Wonen onder begeleiding' 776
Statushouders 729
Sociale of medische urgentie 345
Doelgroepen 3.493
Gelabelde woningen voor:
- jongeren 1.278
- medisch urgenten, WMO-indicatie (enz) 777
- senioren 671
- kleine gezinnen 384
- grote gezinnen 189
- wibo-woningen (wonen in beschermde omgeving) 152
- rolstoelwoningen 42
Verhuisregeling 187
Van Hoog naar Laag 90
Van Groot naar Beter 87
Verhuizing uit rolstoelwoning 10
Directe bemiddeling via corporatie 170

 

Fred van der Molen