Overslaan en naar de inhoud gaan

“Welstand hindert woningisolatie”

“Welstand hindert woningisolatie”

Plannen voor het isoleren van sociale huurwoningen botsen vaak op strenge welstandregels. Ook de geringe terugverdienmogelijkheden en de eis van 70% bewonersinstemming hinderen een voortvarende aanpak van het klimaatprobleem. Dat gaven Amsterdamse woningcorporaties aan op een recente bijeenkomst van De Alliantie over energiebesparing en CO2-reductie in de sociale huursector.
 

Programmaleider bestaande woningvoorraad Theun Koelemij van het gemeentelijk Klimaatbureau neemt de klachten over hinder van welstandsregels serieus. Op dit moment legt hij een aantal concrete corporatieplannen voor aan de welstandscommissie om eventuele knelpunten te inventariseren. Het staat voor hem nog niet vast, dat het probleem bij deze organisatie ligt. “Corporaties kunnen voor een renovatie ook te weinig budget uittrekken.”
Op de bijeenkomst bleek ook dat verontruste burgers klimaatprojecten lam kunnen leggen. Zo heeft in Amsterdam-Noord de aanpak van 1170 woningen in het Plan van Gool forse vertraging opgelopen, omdat bewoners de voorgenomen sloop van enkele loopbruggen bij het stadsdeel aanvochten. Het waren in dit project juist de huurders, die de corporaties tot een energiebesparende renovatie hadden gemaand. In veel andere gevallen worstelen woningverhuurders juist met het realiseren van het vereiste draagvlak onder bewoners. Als 70% van de huurders niet achter het plan staat, gaat een renovatie niet door.

Een cruciaal punt bij het overhalen van bewoners is nog altijd de belofte dat de huur niet omhoog gaat. Corporaties halen op die manier wel onvoldoende rendement op hun investering. Directeur Gert Weenink van De Alliantie Amsterdam gaf aan zich niet te willen laten gijzelen door dit soort discussies. “We moeten gewoon aan de slag met het terugdringen van de energielasten. Over dertig jaar maken die minstens 60% procent van de totale woonlasten uit.” In het verleden plaatste het bedrijf daarom al 15.000 energiezuinige HR-ketels en 10.000 m2 zonnepanelen in en op haar woningen. Volgend jaar volgt ondermeer een experiment met windturbines op het dak van flats in de Molenwijk in Amsterdam-Noord.

(In het juni-nummer gaat NUL20 dieper in op klimaatinitiatieven van Amsterdamse corporaties)

JB

 

Trefwoorden