Aanbod voor 40.000 extra woningen voor Amsterdammers ten noorden van hoofdstad

18.07.18
Aanbod voor 40.000 extra woningen voor Amsterdammers ten noorden van hoofdstad

Achttien Noord-Hollandse gemeenten willen 40.000 extra woningen bouwen om de druk op hun gemeenten, door de komst van steeds meer Amsterdammers, op te vangen.

De gemeenten, onder aanvoering van Jelle Beemsterboer, wethouder in Schagen, vinden dat het bouwtempo in de provincie omhoog moet. Zij zien hun woningmarkten steeds meer onder druk komen staan door stijgende huizenprijzen in de hoofdstad. Veel Amsterdammers kunnen geen nieuwe woning in de stad meer betalen en kiezen ervoor om elders in Noord-Holland groter en goedkoper te gaan wonen. Zij verzilveren de overwaarde van hun Amsterdamse woning en trekken onder meer naar het noorden. Alleen al vorig jaar gingen 23.515 Amsterdammers elders in hun provincie wonen.

De achttien gemeenten, van Uitgeest tot Texel, zien voldoende 'kansrijke' locaties waar de 40.000 woningen kunnen komen, bovenop de reeds geplande 23.000 nieuwe huizen in het noordelijke deel van Noord-Holland. Volgens hem hoeven die extra woningen overigens niet in het groen gebouwd te worden, maar kan dat binnen de bestaande bebouwde gebieden. Het is de bedoeling dat deze woningen, afhankelijk van inspraak en vergunningen, over drie tot zeven jaar klaar zijn.

Ontwikkelaars dringen al langere tijd aan op een hoger bouwtempo en krijgen nu gehoor bij de gemeenten. Beemsterboer en zijn collega's hopen met hun 'aanbod' het provinciebestuur mee te krijgen en willen in gesprek met het Rijk en de metropoolregio Amsterdam. Zo willen de gemeenten helpen de oververhitte Amsterdamse woningmarkt te verlichten, maar moeten daar wel betere openbaar vervoerverbindingen tegenover staan om files in de provincie te beperken.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS