Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam start campagne om hospitaverhuur te stimuleren

Image

Deze zomer komt het Amsterdamse college samen met het verhuurplatform Hospi Housing met een campagne om kamerverhuur bij particulieren te stimuleren. Men hoopt al voor de start van het nieuwe studiejaar op de eerste 'matches'. 

Enkele decennia terug vonden nog veel studenten een kamer via 'hospitaverhuur'. Dat is in het slop geraakt door allerlei oorzaken. Men hoopt dat een modern online bemiddelingsbureau à la Airbnb meer hosts zal verleiden om een kamer te verhuren. Beide partijen kunnen zo eerst met elkaar kennismaken, voordat ze tot een match besluiten. Hospi Housing is tot dusver vooral actief in Utrecht.

Een kamer huren bij een - vaak alleenstaande - vrouw was decennia doodgewoon in studentensteden. Het raakte uit de mode, mede door de komst van studentenflats. Toch biedt deze vorm van woningdelen kansen in tijden van woningnood. Met name ouderen hebben vaak een kamer over. Naast de extra inkomsten is er de mogelijke bonus van wat gezelligheid. Zij mogen met kamerverhuur per jaar bijna 6.000 euro belastingvrij verdienen. Omdat er sprake is van een commerciële relatie, wordt er niet gekort op de AOW.

Wethouder Zita Pels heeft het stimuleren van hospita-constructies onderdeel gemaakt van de Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting. Voor een campagne rond hospitaverhuur is dit jaar 50.000 euro uitgetrokken. Ze wil ook dat woningcorporaties mogelijke drempels wegnemen tegen deze vorm van kamerverhuur. Dat hospitaverhuur ook in de sociale huur mogelijk is, bewijst Utrecht. Maar in Amsterdam tekenen we bij corporaties vooralsnog vooral zorgen op over wet- en regelgeving, en misschien ook wel voor het gedoe. 

Hospi Housing is een jong bemiddelingsbureau voor hospitaverhuur, een online-platform dat vraag en aanbod bij elkaar brengt en ook een online kennismakingsgesprek faciliteert. In de regio Utrecht heeft deze start-up inmiddels ruim 250 matches tot stand gebracht. De eerste matches in Amsterdam leverden vooral woonplekken op buiten de hoofdstad.

Lees ook het artikel 'De comeback van de hospita' (zie link onder)

Trefwoorden