Amsterdam stelt miljoenen beschikbaar voor aanleg warmtenet in Watergraafsmeer

14.06.19
Amsterdam stelt miljoenen beschikbaar voor aanleg warmtenet in Watergraafsmeer

Amsterdam stelt 11,2 miljoen euro beschikbaar voor de aanleg van een warmtenet in Middenmeer Noord in stadsdeel Oost. In die buurt zijn bewoners, verenigd in de energiecoöperatie MeerEnergie, al een aantal jaren bezig met de voorbereidingen voor een eigen warmtenet. Aangezien de openbare ruimte in het gebied de komende jaren op de schop gaat, grijpt de gemeente dit moment aan om een deel van dat warmtenet aan te leggen. Samen met MeerEnergie gaat Amsterdam onderzoeken welke rol er voor de energiecoöperatie is weggelegd in de exploitatie van een dergelijk net. MeerEnergie heeft datacenter Equinix op het Science Park bereid gevonden om restwarmte voor het net om niet beschikbaar te stellen.

Wethouder Duurzaamheid Marieke van Doorninck: "Het is voor het eerst dat we als gemeente zelf alvast een deel van een warmtenet in de grond leggen en dat we op grote schaal gebruik gaan maken van restwarmte van een datacenter. En het is voor het eerst dat we op het schaalniveau van een volledige buurt de samenwerking zoeken met een bewonerscoöperatie om te onderzoeken hoe we energievoorziening in lokaal beheer kunnen organiseren. Hoe dat uitwerkt, weten we nog niet. De investering die we doen zie ik dan ook als ‘leergeld’: van wat we hier gaan doen, leren we ontzettend veel. Die kennis en ervaring gaan we gebruiken bij het aardgasvrij maken van heel Amsterdam."
Rick Vermin (stadsdeelbestuurder duurzaamheid stadsdeel Oost): "In Middenmeer gaat de grond de komende jaren open omdat het riool en de elektriciteitskabels worden vernieuwd. Het is goed nieuws dat het College de wens van stadsdeel en buurt overneemt om nu een warmtenet aan te leggen. Hiermee wordt de energietransitie versneld en tegelijkertijd een modern alternatief ontwikkeld voor de huidige warmtemarkt."
De aanleg van het warmtedistributienet gaat nog zeker een aantal jaren duren. Die tijd wordt benut om samen met MeerEnergie de rest van de buurt bij de plannen te betrekken, en om hun wensen en eventuele bedenkingen op te halen. Amsterdam ziet dit traject als een belangrijke manier om te leren hoe om te gaan met lokale initiatieven voor het aardgasvrij maken van buurten en de rol die de gemeente daarin kan spelen.

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS