Beeldkwaliteit-app moet helpen gemeenschappelijke ruimten ‘schoon, heel en veilig’ te krijgen

13.05.2020
Image

Hoe houden corporaties woningen en buurten schoon, heel en veilig? Eind mei verschijnt met medewerking van onder meer Ymere de tweede editie van de beeldkwaliteitscatalogus met bijbehorende app voor wonen.

Woningcorporatie Ymere zocht naar een objectief meetinstrument voor de gezamenlijke ruimte. "Wij hebben de afgelopen jaren vooral ingezet op woningonderhoud, maar onze huurders vinden het belangrijk dat de stoep, de tuinen en hun portiek er schoon en netjes uitzien en dat er niets kapot is”, zo zegt Dory Louwerens, directeur Verhuur en Wonen van Ymere.
Wijkbeheerders van Ymere hebben de afgelopen maanden met behulp van de beeldkwaliteit-app het bezit in kaart gebracht. “De beeldsystematiek heeft ons een schat aan informatie over onze algemene ruimten gebracht. Zo hebben we inzicht gekregen in hoe de wooncomplexen erbij staan en wat er nodig is om de kwaliteit ervan te verbeteren”, aldus Louwerens. Aansluitend hebben servicemonteurs, die vanwege de coronacrisis minder reparaties uitvoeren, allerlei zaken aangepakt: van het schilderen van versleten leuningen tot het repareren van kapotte raampjes, verlichting en sloten.

De eerste beeldkwaliteitscatalogus verscheen in 2019 met inbreng van de Rotterdamse corporatie Woonbron. Eind mei verschijnt de tweede versie. Naast de bestaande meetlatten voor gezamenlijke ruimten, zijn nieuwe meetlatten opgenomen voor het meten van de kwaliteit in woningen. Bij het ontwikkelen van de beeldkwaliteitscatalogus en de daarbij horende app werkte Aedes samen met verschillende corporaties, Ifocus, Apptimize en CROW.

Trefwoorden