Architectuur in Nederland 2019-2020

11.11.2020

Voor de 33e editie van Architectuur in Nederland (2019-2020) is weer een aantal spraakmakende ontwerpen geselecteerd. De keuze van de drie redactieleden is deze keer gebaseerd op het overkoepelende thema ‘Pleased to meet you’. Met dit thema in het achterhoofd zochten de samenstellers naar een open en betrokken houding bij de ontwerpers van de bezochte projecten. Die werd overigens niet altijd gevonden, melden zij enigszins kribbig in het voorwoord.

Er wordt in het voorwoord ook stilgestaan bij de huidige pandemie. Welke gevolgen kan dit hebben voor het werk van architecten? Veel verder dan de vraag opwerpen komt het overigens niet, maar daarvoor is het vermoedelijk ook wat vroeg. Zij voorspellen in elk geval dat deze beroepsgroep – net als tijdens de laatste economische crisis - zijn of haar eigen rol in de maatschappij zal moeten herdefiniëren.
In het jaarboek staat ook een essay van de redactieleden en gastauteur Adeola Enigbokan. Zij schreven een artikel waarin juist de bewoners van gebouwen en steden een belangrijke rol spelen - zeker niet vanzelfsprekend in een architectuurboek.

En dan zijn er natuurlijk de ontwerpen die dit jaar in de schijnwerper worden gezet. Daar zit veel Amsterdamse gebouwen bij. Bijzonder is bijvoorbeeld het ontwerp van het Tower Huis in de Jordaan. Bureau Lada liet zich hierbij inspireren door het ontwerp van een gelijknamige woning die Japanner Takamitsu Azuma in 1966 ontwierp voor een heel klein kavel in Tokio. Het pand sluit – hoewel eigentijds – heel goed aan op de oorspronkelijk bouw aan de Grachtengordel.
Onder de uitgelichte Amsterdamse ontwerpen maar liefst twee prijswinnaars. Office Winhov ontving de Amsterdamse architectuurprijs de Gouden AAP voor de verbouwing en transformatie van het Trippenhuis aan de Kloveniersburgwal.

Diezelfde prijs kende de publieksjury toe aan de beeldbepalende wooncomplexen Rhapsody in de Kolenkitbuurt. De drijvende ecologische woonwijk Schoon Schip krijgt ook de nodige aandacht in het jaarboek. Dit project werd eveneens genomineerd voor de A.A.P. maar viel buiten de prijzen. Het is kortom weer een inspirerende uitgave met traditiegetrouw op de laatste pagina’s een uitgebreid overzicht van de belangrijkste prijzen, prijsvragen, tentoonstellingen en publicaties van het afgelopen jaar.

Architectuur in Nederland 2019-2020. Redactie: Kirsten Hannema, Teun van den Ende en Arna Mackic. Gastauteur Adeola Enigbokan. Uitgever: Nai010. Paperback; 175 pagina’s; € 39,95. ISBN 978-94-6208-555-8; Nederlands/Engels.