De Dageraad

26.10.18

Museum Het Schip bouwt gestaag verder aan een eigen boekencollectie die er mag zijn. Recent verscheen De Dageraad, wederom een zeer verzorgde historische studie naar een vermaard woningcomplex uit de Amsterdamse School. De auteurs Alice Roegholt en Ton Heijdra besteden niet alleen aandacht aan de architectonische traditie maar ook aan de politieke en sociale context waarbinnen De Dageraad en breder het Plan Zuid van Berlage is ontwikkeld. Het initiatief kwam van een arbeiderscoöperatie die winkels exploiteerde en vervolgens ook een taak zag om voor goede huisvesting voor de aangesloten arbeiders te zorgen. Hierbij waren belangrijke Nederlandse politici betrokken, waaronder de Amsterdamse wethouder Floor Wibaut.
De Dageraad is inmiddels eigendom van woningbouwcorporatie de Alliantie. In 2001 is het uitgeroepen tot het mooiste volkswoningbouwcomplex van Nederland. Inmiddels heeft Museum Het Schip ook een bezoekerscentrum in De Dageraad gevestigd; tevens is er een modelwoning te bezichtigen. In de tekst gaan de auteurs uitgebreid in op de geschiedenis van de arbeiderscoöperaties, en natuurlijk die van De Dageraad in het bijzonder; op de ontwikkeling van de bouwplannen, de Woningwet van 1901, het ontstaan van woningbouwverenigingen, de Amsterdamse School, de architecten van het gebouw, Michel de Klerk en Piet Kramer, de architectuur in de naaste omgeving en de woningen en zijn bewoners. Het had hier en daar wel een tikje minder gedetailleerd gemogen, maar de lezer kan op elke pagina ook de blik richten op een van de vele foto's waarmee dit boek is geïllustreerd.

De Dageraad, €19,50. Auteurs: Ton Heijdra en Alice Roegholt. Uitgever Museum Het Schip. 210 pagina's. ISBN 9789081439787. Er is ook een Engelstalige uitgave. Het boek is te verkrijgen in de boekhandel en bij Museum Het Schip en Bezoekerscentrum De Dageraad.