Landschapsarchitectuur en Stedenbouw: Jaarboek 2018

27.02.19

Vier van de twintig meest aansprekende stedenbouwkundige ontwerpen in het jaarboek Landschapsarchitectuur en Stedenbouw van 2018 bevinden zich in Amsterdam. De ontwerpers van DMAU en Open Fabric zijn volgens de redactie van het jaarboek ‘fris en respectvol omgegaan met de buitenruimte aan het Breed in Amsterdam Noord’. Ook het klimaatplan voor de Bijlmerdreef komt aan bod en de herbestemming van de Bijlmerbajes laat volgens de samenstellers van het boek zien dat ‘een duurzame agenda wel degelijk een leefomgeving kan verrijken’.
Over het ontwerp voor de buitenruimte van de UvA-campus op het Roeterseiland van bureau InsideOutside is de redactie eveneens vol lof: ‘Het gesloten Roeterseiland is veranderd in een gastvrij stukje Amsterdam. De binnentuin is een sensatie voor de zintuigen’.

In de jaarboeken van vaktijdschrift Blauwe Kamer worden stedenbouwkundige- en architectonische ontwerpen uit het hele land langs de meetlat gelegd. De selectiecommissie had de moeilijke taak om uit honderd inzendingen de twintig meest aansprekende ontwerpen te kiezen. Het resultaat is een veelzijdige blik op niet alleen binnenlandse projecten. Er wordt bijvoorbeeld ook een wederopbouwproject van architect Jan-Willem Pietersen van Specialist Operations in Uruzgan in Afghanistan onder de loep genomen.
In zijn voorwoord concludeert hoofdredacteur Mark Hendriks dat ‘na de jaren stilstand door de crisis ontwerpers eindelijk weer aan invloed winnen. Ze worden uitgenodigd om mee te praten over de energietransitie en andere klimaatissues maar ook over de woningbouwopgave’. Een van de onderwerpen in het jaarboek is dan ook het omgaan met grote droogte zoals in de zomer van 2018 aan de hand van een fraaie fotoreportage met de veelzeggende titel ‘dorstend land’.

Interessante onderwerpen genoeg dus in dit jaarboek waarin verder nog aandacht voor onder meer de transformatie van een verlaten spoorviaduct tot een stadspark in Rotterdam en ‘circulaire paviljoens’ in Utrecht. Tenslotte is er ook nog een interview te lezen met een eigenzinnige Eindhovense corporatiedirecteur die met een samenspel van fysieke en sociale interventies vormgaf aan de stedelijke vernieuwing van de Brabantse stad.

Landschapsarchitectuur en Stedenbouw: Jaarboek 2018. Uitgever: Blauwdruk. Hoofdredactie: Mark Hendriks. Paperback, Nederlands/Engels. 176 pag. ISBN 98-94-92474-285. 28,50.