Minitopia, ruimte voor je woonwens

13.01.2021
Binnen een maand een huis bouwen van 62 m2 met een bouwbudget van vijfduizend euro? Dat lijkt onmogelijk. Toch lukte het ontwerper/meubelmaker Wouter Corvers en zijn partner om met gebruik van gerecyclede bouwmaterialen binnen het budget te blijven. Ze kochten op Marktplaats dertien dubbele raamkozijnen voor vijftien euro en bouwden het huis daar in vier weken tijd omheen. Dit resulteerde in een volwaardige woning met twee verdiepingen, een balkon en een zonneterras op een van de bouwkavels van Minitopia. Een volwaardige woning dus die eventueel ook weer binnen een maand kan worden afgebroken en elders weer opgebouwd. 
Dit is een van de aansprekende voorbeelden in het boek ‘Minitopia, ruimte voor je woonwens’. Het boek biedt zelfbouwers, ontwerpers en huisvesters een inspirerend inkijkje op de manier waarop compacte, flexibele woonvormen tot stand kunnen komen. Aan de basis van het boek ligt het gelijknamige project Minitopia van Tessa Peters (ontwerper openbare ruimte) en Rolf van Boxmeer (architect). Op diverse locaties in Nederland heeft dit duo samen met medepioniers geëxperimenteerd met alternatieve woonvormen. 
Want volgens de bedenkers is iedere betrokkene bij het project een pionier. Van de bewoner die zijn eigen huis bouwt op een tijdelijke kavel tot de woningcorporatie die experimenteert met nieuwe woonconcepten en alternatieve vormen van eigenaarschap, maar ook het bouwbedrijf en gemeenten die reguliere werkprocessen loslaten.
Aan de grondslag van dit alles ligt de steeds grotere behoefte aan onder meer woonvormen voor eenpersoonshuishoudens; voor bijvoorbeeld studenten, singles en ouderen. Het boek is opgedeeld in vier hoofdstukken: wonen, bouwen, leven en toekomst. Door het hele boek heen zijn persoonlijke ervaringen opgetekend van bouwers/bewoners. Via foto’s en plattegronden worden de verschillende mogelijkheden inzichtelijk gemaakt. 
 
Veel aandacht krijgt uiteraard het duurzame aspect. Alle alternatieve woningen in Minitopia worden gebouwd met natuurlijke bouwstoffen of er wordt slim gebruik gemaakt van bestaande materialen. Beton hoort daar niet bij. Er gaat niets de grond in, alles is er opgericht dat de woningen licht blijven.
Bovendien krijgt ook het samenleven op de kavels veel aandacht, met ruimte voor solidariteit en saamhorigheid. Het boek schetst inderdaad utopische woonconcepten. Maar zal er gezien de enorme woningprijzen en stijgende bouwkosten in de toekomst niet meer ruimte (moeten) komen voor grootschaliger implementaties van deze compacte en flexibele woonvormen? Minitopia maakt op kleine schaal al een begin.
 
Voor een goede eerste kennismaking: minitopia.eu

Minitopia, ruimte voor je woonwens, Tessa Peters, Rolf van Boxmeer, Peter Camp, Jeroen Junte; uitvererij Nai010; € 34,95; ISBN 978-94-6208-573-2.