Ontwerpen voor duurzaamheid door herontwikkeling

09.02.2021

Dit boek neemt grootschalige stedelijke herontwikkelingen onder de loep. Aan de basis staat de ontwikkeling van het veelgeprezen project Paleiskwartier in het Brabantse Den Bosch. Stedenbouwkundige en supervisor Shyam Khandekar geeft informatie uit de eerste hand van het drie decennia durende proces waarin een failliet bedrijventerrein nieuw leven werd ingeblazen. Paleiskwartier is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol woonwerkgebied met waterpartijen en architectonische hoogstandjes.
De schrijvers staan uitgebreid stil bij transformatie van een fabriekshallencomplex op het terrein. Dat biedt nu ruimte aan tientallen horecazaken en een supermarkt. Een witte woontoren van 22 verdiepingen staat als een soort baken tussen de lagere woon- werkgebouwen. De tien woonblokken van Armada zijn gebouwd in de vorm van scheepszeilen. De boeiende ontwikkeling van het Paleiskwartier wordt kortom in detail besproken en geïllustreerd.

Niet alleen de architectuur en het stedenbouwkundig ontwerp komen aan bod. Khandekar geeft ook inzicht hoe het stedenbouwkundig plan op bestuurlijk niveau vorm werd gegeven. Zo wordt onder meer veel aandacht besteed aan de unieke samenwerking tussen de gemeente en private partijen. Ook zijn er interviews opgenomen met direct betrokkenen.
Vinayak Bharne (hij is onder meer co-directeur van het Nederlands-Indiaas platform My liveable city) schreef een aantal essays in het boek. Daarin kijkt hij met een internationale blik naar herontwikkeling en duurzaamheid. Bharne werkte op verschillende plekken in de wereld als stadsontwerper en stedenbouwkundige.
Dit boek is een interessante bijdrage aan een actueel thema. In het laatste hoofdstuk ‘Leren van het Paleiskwartier’ wordt het hele proces in onderdelen nog eens op een heldere manier geschetst waarbij ook enige zelfreflectie niet wordt geschuwd. Een aanrader kortom voor iedereen die met herontwikkeling te maken heeft.

Ontwerpen voor duurzaamheid door herontwikkeling/Designing for sustainability through upcycling; Shyam Khandekar, essays Vinayak Bharne, uitgeverij Nai010, 34,95, ISBN 9789462086203.