Oude muren, nieuwe buren

24.10.13

Dat een stad voortdurend verandert mag een platitude heten. Maar het levert wel mooi beeldmateriaal op voor een fotograaf die er oog voor heeft. Rogier Alleblas volgde de renovatie van een woonblok in de Gorontolastraat in Amsterdam-Oost en hij deed dat met een warm gevoel voor de betrokkenen. Zijn fotoboek houdt het midden tussen een artistieke en documentaire benadering.
Alleblas spendeerde veel tijd ter plekke en maakte contact met de oude, de tijdelijke en de nieuwe bewoners, en de bouwvakkers. Maar hij ontwikkelde ook een relatie met de huizen, hun interieurs, lege wanden, de erin achtergelaten bezittingen en sporen van huurders. Als de ingrijpende renovatie door De Alliantie eenmaal is voltooid komen er nieuwe en terugkerende bewoners, vol verwachtingen en plannen. De beelden spreken voor zich. En dat doen ook de teksten, waarvan een aantal rake van Auke Kok. Dit boek is tegelijk een monument voor de steeds hippere Indische Buurt, die zich lijkt te ontwikkelen tot een nieuwe Pijp.
Een expositie loopt tot half december in de Openbare Bibliotheek, Javaplein 2.

Oude muren, nieuwe buren, auteur/fotograaf Rogier Alleblas, d’Jonge Hond/Uitgeverij Komma Den Haag, gebonden, 160 pagina’s, voorzien van diverse soorten behang. ISBN 9789491525186, €24,95