Het weer in de stad

22.12.13

Hoe is het weer in de stad? Sana Lenzholzer vindt dat helemaal geen vreemde vraag. Zij houdt zich namelijk bezig met het 'stadsklimaat', een vakgebied dat nog in de kinderschoenen staat. Het is volgens Lenzholzer niet vanzelfsprekend dat het in steden warmer is dan daarbuiten en dat er plekken zijn waar je ineens van je fiets waait.
Dat soort stedelijke klimaatkwesties worden achteraf vastgesteld, in plaats van tevoren ontworpen en getest, bijvoorbeeld met computersimulaties of in een windtunnel. Dat wil landschapsarchitecte en stedenbouwkundige Sanda Lenzholzer, werkzaam bij de Universiteit Wageningen, veranderen.
Zij is gefascineerd door fysieke temperatuur- en windbeleving en zelfs de psychologische aspecten van (micro)klimaateffecten. Na een voor een leek goed te volgen theoretische inleiding volgt vanaf pagina 116 een hele reeks praktische voorbeelden. Dit boek is niet alleen voor architecten en stedelijk ontwerpers interessant, maar ook voor opdrachtgevers, gemeenten en zelfs particulieren. Het stadsklimaat speelt zich immers overal in de eerste plaats op microniveau af. Iedere tuinbezitter kent tenslotte het effect van een schutting of een vijver. Nu is het nog zaak dat dit nieuwe vakgebied een plekje krijgt in de curricula van hogescholen en universiteiten.

Het weer in de stad, hoe ontwerp het stadsklimaat bepaalt, Sanda Lenzholzer, nai010 uitgevers Rotterdam, paperback, 224 pagina’s, ISBN 9789462080959, €29,50