Overslaan en naar de inhoud gaan

COA koopt pand in Haarlem voor permanente opvang asielzoekers

Image

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft in Haarlem een pand gekocht waarin een asielzoekerscentrum (azc) wordt gevestigd met plek voor ongeveer 300 vluchtelingen. Het gaat om permanente opvang. In april 2023 stemde de gemeenteraad van Haarlem in met deze locatie op de hoek van de Meesterlottelaan 301 en de Dreef 48.

De gemeente Haarlem biedt al geruime tijd noodopvang op drie opvangschepen aan het Spaarne en in de Beijneshal voor ongeveer 450 asielzoekers. Een deel van deze asielzoekers kan straks doorstromen naar het nieuwe azc. De huidige noodopvang is bedoeld als tijdelijke opvangplek.

Oekraïners

Op dit moment wonen er Oekraïense vluchtelingen in het pand aan de Meesterlottelaan. Deze verhuizen voor het eind van het jaar naar een nieuwe locatie in Haarlem. In dit deel van het pand kunnen dan zo’n 125 asielzoekers worden ondergebracht. In het andere deel van het complex, aan de Dreef, zitten nu nog bedrijven. Hun huurcontracten worden nu beëindigd. Als de bedrijven zijn vertrokken wordt het pand geschikt gemaakt voor de opvang van nog zo’n 175 asielzoekers.

In het huidige regioplan van de gemeenten in Kennemerland, met uitzondering van Zandvoort, werd uitgegaan van in totaal 2.043 opvangplekken. Vanwege de spreidingswet is dat opgehoogd naar 3.347 plekken. Nu de nieuwe coalitie heeft aangekondigd de spreidingswet weer te willen intrekken, bestaat grote onduidelijkheid hoe gemeenten zullen reageren.  

Het COA is verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van mensen op een azc. Het zorgt voor bed, bad, brood (opvang) en begeleidt de asielzoekers bij hun verblijf in Haarlem, zowel met het oog op mogelijke terugkeer als integratie in de Nederlandse samenleving. 

Trefwoorden