'Datacenters kunnen de helft van Amsterdam verwarmen'

19.02.18
'Datacenters kunnen de helft van Amsterdam verwarmen'

In de 35 datacenters rond Amsterdam en Schiphol komt voldoende restwarmte vrij om de helft van de stad te verwarmen. Dat verklaart de Dutch Data Center Association (DDCA) maandag in het Parool. De warmte is gratis af te halen. Het is volgens DDCA-managing director Stijn Grove aan de overheid om investeringen te doen in de aanleg van een transportsysteem.

Volgens berekeningen van de DDCA levert een datacenter van 30.000 m2 net zoveel warmte af als de hele stedelijke horeca in 2015 heeft verbruikt. Bovendien liggen, zo zegt Grove, de datacenters mooi gegroepeerd rond de stad. Ook is de afstand tot de twee grote warmtenetten relatief bescheiden. "De warmte is er gewoon. Die hoeft alleen van A naar B."

Amsterdam wil tot 2040 honderdduizend woningen aansluiten op stadsverwarming. Het aanbod is volgens de gemeente onderdeel van toekomstscenario's om het stadsverwarmingssysteem helemaal duurzaam te maken, maar er zitten veel haken en ogen aan het gebruik van restwarmte van datacenters. De investeringen zijn hoog. De temperatuur is te laag voor gebruik in woningen. Warmwaterleidingen van zo'n dertig graden zijn meer geschikt om kantoren, kassengebieden en zwembaden te verwarmen.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS