Eerste Amsterdamse Energielening verstrekt aan VvE Werengouw

16.11.12
Wethouder Freek Ossel helpt een handje bij de gevelisolatie
Eerste Amsterdamse Energielening verstrekt aan VvE Werengouw

De Vereniging van Eigenaren Werengouw in Amsterdam Noord is de eerste afnemer van de Amsterdamse Energielening. De VvE heeft de lening aangevraagd voor het isoleren van de buitengevel. Inmiddels zijn de werkzaamheden in volle gang.

 

Sinds de afgelopen zomer kunnen VvE’s, particuliere woningbezitters en kleine verhuurders een lening met lage rente aanvragen bij de gemeente Amsterdam om groene investeringen aan de woning te financieren. De maatregel draagt bij aan het Amsterdamse beleid om woningen energiezuiniger te maken. Wethouder Freek Ossel (Wonen): “Deze appartementen zijn straks goed geïsoleerd en dat betekent een veel lagere energierekening en meer wooncomfort voor de bewoners. Veel maatregelen kun je alleen als collectief nemen, zoals het isoleren van de gezamenlijke gevel, daarom hoop ik dat meer VvE’s dit voorbeeld volgen.” 

Volgens voorzitter Joep Steeneken van VvE Werengouw dreigde twee jaar geleden de gevel van hun appartementencomplex in te storten: "De buitenmuur moest direct worden gefixeerd. Na de eerste schrik zijn we gaan zoeken naar een permanente oplossing. We hebben bewust gekozen voor een nieuwe gevel met hoge isolatiewaarde. Door de Energielening kunnen we dit realiseren. Bij de eerste appartementen is de isolatielaag nu aangebracht en het is verbazingwekkend hoeveel dat scheelt. Ze hoeven nauwelijks nog te stoken.” 
Het hele appartementencomplex wordt geïsoleerd met hoogwaardig EPS. Dit isolatiemateriaal wordt volgens de gemeente geproduceerd met minimale inzet van grondstoffen en bestaat enkel uit milieuverantwoorde componenten.
De Energielening wordt afgesloten voor een periode van 10 jaar. Maximaal kan €15.000 per woning worden geleend en de lener betaalt maandelijks een combinatie van rente en aflossing terug. De lage rente van 2,61 procent staat vast gedurende de hele looptijd. Om voor de lening in aanmerking te komen wordt de kredietwaardigheid getoetst.
 
Meer informatie over de voorwaarden, de procedure en de aanvraag staan op www.amsterdam.nl/energielening.

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS