Eigen Haard streeft ook bij mutatieonderhoud naar circulariteit

16.01.2019
Image

Woningstichting Eigen Haard heeft in Uithoorn voor het eerst een vrijgekomen huurwoning op circulaire wijze geschikt gemaakt voor nieuwe bewoning. Zo zijn oude sloten en deuren hergebruikt.

Circulair werken betekent volgens de corporatie dat grondstoffen zoveel mogelijk in de kringloop blijven en zo min mogelijk tot afval worden afgewaardeerd. Na ervaringen daarmee in de nieuwbouw en renovatie, heeft Eigen Haard dit voor het eerst ook toegepast bij de komst van een nieuwe huurder. "Bij iedere mutatie komt er materiaal uit de woning dat we voor een deel weggooiden", zo zegt mutatieopzichter Goran Progaric. "‘Doodzonde natuurlijk als je beseft dat we die grondstoffen kunnen hergebruiken. Met onze partners Mouton Bouw en Beelen hebben we daarom gekeken welke materialen we kunnen hergebruiken. Een mooi voorbeeld is het hergebruik van sloten, die kunnen vaak nog jaren mee. Deuren kunnen evengoed worden opgeknapt. Bovendien kan het sloopbedrijf met hun sorteerinstallatie alle vrijkomende stoffen verwerken tot nieuwe grondstoffen."

Maar ook de gebruikte nieuwe materialen hebben volgens Progaric een circulair karakter. Het gaat dan om een herbruikbare keuken en opnieuw te gebruiken isolatiemateriaal. Verder is het gebruikte stucwerk gedeeltelijk van leem, een natuurlijk materiaal, in plaats van gips. "Circulair onderhoud vraagt een andere manier van denken en doen," aldus Progaric. "Zaken die je vroeger als sloopafval zag, behandel je nu als waardevolle grondstoffen." Circulair mutatieonderhoud is onderdeel van het streven van Eigen Haard om op termijn volledig circulair te zijn. De corporatie wil dat bij nieuwbouw, renovatie en onderhoud alle grondstoffen die ze gebruikt zo duurzaam mogelijk zijn en altijd hergebruikt kunnen worden.