Overslaan en naar de inhoud gaan

Fietsparkeergarage Stationsplein en Wooncoöperatie De Warren winnaars Amsterdamse Architectuurprijs 2023

Image

De winnaars van de Amsterdamse Architectuurprijs zijn bekend gemaakt. Fietsparkeergarage Stationsplein, van wUrck Architectuur, stedenbouw, landschap & infrastructuur in opdracht van gemeente Amsterdam werd onderscheiden met de vakprijs. De publieksprijs ging naar Wooncoöperatie De Warren van Natrufied Architecture in opdracht van de wooncoöperatie. Er werden tien projecten genomineerd waaronder een studentencampus, een hotel, een kantoor en vijf uiteenlopende woonprojecten, waaronder De Burman, die de vakjury een eervolle vermelding aandraagt. De Burman is naar ontwerp van XOOMlab, Harvey Otten, Joost Vorstenbosch, in opdracht van Vereniging van Eigenaren Burmandwarsstraat.

Fietsparkeergarage - vakprijs

Image
AAP2023 Fietsparkeergarage CS - binnen

Uit het juryrapport: "Het ontwerp voor de ondergedompelde fietsparkeergarage is helder, rustig, indrukwekkend, zelfs het woord ‘sacraal’ valt. Het is een bijzondere technische prestatie die hier onder water is geleverd. De jury ziet het gebouw als een welkom rustmoment voor reizigers voordat zij het drukke stationsgebouw betreden. De reis van de bezoeker is goed vormgegeven: van het mooie moment waarop je als reiziger onder het water duikt, tot aan het grote daklicht op de plek waar de fietsparkeergarage het station ingaat. (...) Bij Fietsparkeergarage Stationsplein is de verhouding tussen architectonische kwaliteit en stedelijke behoefte het meeste in balans”

De Warren - publieksprijs

Image
AAP2023 De Warren - interieur

De Warren is voor de publieksjury het hoogtepunt van het begrip gemeenschap: “De Warren is voorbeeldstellend in hoe Amsterdammers zelf in het gat van de woningnood kunnen springen. Iedere bewonersgroep kan dat weer op een eigen manier doen, gebruikmakend van de ervaringen van deze pionier.” 

Deze bottom-up ontwikkeling waar een groep particuliere bewoners zelf de opdrachtgevers zijn van hun eigen betaalbare én energiepositieve huurwoningen is volgens de jury een toonaangevend en een inspirerend voorbeeld voor toekomstige projecten.

De Burman - eervolle vermelding

Image
AAP2023 De Burman

De vakjury kiest er dit jaar voor om een eervolle vermelding aan te dragen: "Een project waar niemand om vroeg, waar geen enkele publieke ambitie aan was verbonden, waar zelfs de woningcorporatie geen noemenswaardige inspanning voor wilde leveren. Een project dat vanuit de noodzaak om te verduurzamen bottom-up is ontstaan, het benodigde draagvlak en de financiering heeft weten te organiseren en onder volledige eigen regie en beheer is gerealiseerd. Dit maakt van De Burman een project van grote waarde, zowel voor de bewoners zelf als de stad. De stad zou immers enorm gebaat zijn bij heel veel Burmans– als betaalbare oplossing, als een voorbeeld van niet slopen, maar duurzaam herontwikkelen, zelfredzaamheid en eigenaarschap in een bijzonder diverse bewonerssamenstelling."

Trefwoorden