Overslaan en naar de inhoud gaan

Oosterwold - Almere 2.0

Top
Oosterwold, onderdeel van Almere 2.0, beslaat een gebied van circa 4300 ha tussen Almere en Zeewolde. Het is nu grotendeels agrarisch landschap, maar er is ruimte voor zo'n 15.000 woningen. Wel in zeer landelijke woonmilieus; van elke kavel mag hoogstens een achtste worden bebouwd. Ruim 40 procent blijft voor (stads)landbouw gereserveerd. 
Oosterwold is een planologische revolutie: de overheid regelt nagenoeg niks. Zijwegen, elektriciteit, riolering, waterleiding, de bewoners zoeken het zelf maar uit. Daar staat tegenover dat de kavels groot en goedkoop zijn. 
De eerste bewoners hebben enorm veel kwesties op te lossen. Bijvoorbeeld de financiering van de infrastructuur. Wie betaalt bijvoorbeeld voor een zijweg en hoeveel: moet de afdracht naar het aantal voertuigen, omvang van het huishouden, grootte van de kavel, de afstand naar de hoofdweg? Als je al geen overheid had, zou je hem voor dit soort zaken uitvinden. 
 
Er zijn in Oosterwold in november 2016 een kleine 50 huishoudens gestart, waaronder een collectief met zeven gezinnen. Tijdens de bouw wonen ze gedeeltelijk in tenten.
Initiatiefnemers hebben 1001 dingen op te lossen. Ook al voorzie je zelf in je energiebehoefte, dan heb je toch back-up-systeem nodig en natuurlijk snel internet. En dan blijkt bijvoorbeeld dat nutsbedrijven geen zaken doen met particulieren.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image