Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Oosterwold, onderdeel van Almere 2.0, beslaat een gebied van circa 4300 ha tussen Almere en Zeewolde. Het is nu grotendeels agrarisch landschap, maar er is ruimte voor zo'n 15.000 woningen. Wel in zeer landelijke woonmilieus; van elke kavel mag hoogstens een achtste worden bebouwd. Ruim 40 procent blijft voor (stads)landbouw gereserveerd. Oosterwold is een planologische revolutie: de overheid regelt nagenoeg niks.

Eerste verdieping

  • Gemeenten worstelen met Laddertoets en provinciale verordening
    Sinds 2012 moeten alle woningbouwplannen de ‘Ladder voor Duurzame Verstedelijking’ doorlopen. Als een gemeente noodzaak en locatie van het project onvoldoende beargumenteert, kan een bestemmingsplan zomaar worden afgeschoten. Het helpt daarbij niet dat Noord-Holland in haar eigen verordening soms andere eisen en definities hanteert dan het Rijk.
  • Stilgevallen bouw trekt weer aan
    In delen van de regio Amsterdam maken de bouwkranen al geruime tijd overuren. Maar juist in groeistad Almere kwam de bouw na de crisis moeizaam op gang. “Bouwen in Almere is geld weggooien”, concludeerde Coen Teulings zelfs. Onzin, zeggen anderen, onder wie wethouder Tjeerd Herrema: de groei trekt weer aan, en een lage WOZ-waarde biedt ook voordelen.
  • Bouwproductie in Weesp, Ouder-Amstel en Uithoorn

    De druk op de Amsterdamse woningmarkt is enorm. Amsterdam bouwt tegen de klippen op, maar wat kunnen en willen andere plaatsen in de Metropoolregio Amsterdam bijdragen? NUL20 spreekt met wethouders van een drietal gemeenten nabij de hoofdstad. In Weesp, Ouder-Amstel en vooral Uithoorn zijn slechts bescheiden bouwmogelijkheden. Tenzij Rijk en provincie nieuwe wegen inslaan.

Tweede verdieping

  • “De woonwensen van senioren zijn steeds diverser geworden.”
    In de afgelopen decennia zijn ze in het hele land gebouwd en ook in de regio Amsterdam: seniorenflats. Maar willen ouderen nog wel op deze wijze bij elkaar wonen? En aan wat voor eisen moet zo’n complex dan voldoen? Een simpel antwoord is er niet. Ook senioren hebben zeer diverse woonwensen.

Derde verdieping

  • Stedelijke vernieuwing lijkt definitief in andere fase beland

    Er wordt minder gesloopt en meer gerenoveerd in de stedelijke vernieuwingsgebieden. In 2008 gooide de economische crisis zand in de sloop/nieuwbouwmachine, maar in de jaren daarna vond ook een mentale omslag plaats bij politici en woningcorporaties. Het tijdperk van grootschalige herstructureringen lijkt voorbij.

Kort bestek

  • Amsterdamse Zelfbouwmarkt 2016
    Op de Zelfbouwmarkt 2016 maakte wethouder Laurens Ivens het nieuwe kavelaanbod bekend. Veel mensen kwamen af op weinig kavels: acht voor bouwgroepen en 62 kavels voor individuele zelfbouw. Vanaf januari komen er nog honderden kavels bij als de inschrijving voor het Centrumeiland van IJburg start.
  • Tien procent van de woningen wordt verloot, honderden deelnemers per loting
    Tien procent van het woningaanbod op WoningNet wordt via loting verdeeld. De belangstelling daarvoor is enorm. Uit een recente evaluatie in opdracht van de Stadsregio blijkt dat loten breed is ingevoerd en duidelijke voordelen heeft. Maar kanttekeningen zijn er ook. Daarbij heeft de nieuwe wetgeving voor starterscontracten het speelveld veranderd. De Amsterdamse wethouder Ivens wil er in ieder geval nog eens kritisch naar kijken.

Woonbarometer

  • Lokale Monitor Wonen
    In de periferie van Amsterdam wonen relatief meer goedkope scheefwoners dan in de hoofdstad zelf. De kroon spant Oostzaan, maar ook in Landsmeer en Ouder-Amstel woont meer dan een kwart van de corporatiehuurders scheef. Omgekeerd wonen heel veel Almeerse huurders veel te duur gezien hun inkomen. Anders dan vaak gedacht, loopt het aandeel scheefwoners in Amsterdam redelijk in de pas met het landelijke gemiddelde.

Forum

  • Nog nooit zoveel woningen verkocht als laatste kwartalen
    Volgens de Amsterdamse makelaars kookt de woningmarkt droog, maar volgens RIGO-onderzoeker Rob de Wildt schetsen zij een verkeerd beeld. Er zijn namelijk nog nooit zoveel bestaande koopwoningen verkocht als in de laatste kwartalen. Wel daalt het aanbod op Funda sterk, maar dat komt doordat woningen sneller worden verkocht. De Wildt: "De pan is niet leeg maar juist erg vol."

Op stap

  • Daklozen steeds langer in Instroomhuis Leger des Heils
    De 48 bedden in het Instroomhuis van het Leger des Heils en HVO-Querido blijven steeds langer door dezelfde mensen bezet. Door het tekort aan goedkope huurwoningen hapert de doorstroming naar reguliere huisvesting. Sommige daklozen verblijven al enkele jaren in deze opvangvoorziening. NUL20 bracht een bezoek aan het Instroomhuis aan de Zeeburgerdijk.
  • Uitbreiding in de maak van passantenpensions voor ‘economische daklozen’
    Ze zijn weer vaker in het straatbeeld: mensen die in een slaapzak in een Amsterdamse portiek liggen. Volgens recente CBS-cijfers zijn er in zes jaar tijd 13.000 dak- en thuislozen in Nederland bijgekomen. Ruim 10.000 - ongeveer een derde van alle daklozen - verblijft in Amsterdam. Vooral het aantal economische dak- en thuislozen groeit flink. De doorstroming naar reguliere huisvesting stagneert.

De rekenkamer

  • Monitor Betaalbare voorraad 2016 Stadsregio Amsterdam
    Het aantal sociale huurwoningen in de Stadsregio Amsterdam is in 2015 wederom afgenomen, terwijl de omvang van de doelgroep is gestegen. Het aandeel goedkope woningen binnen het aanbod vrijkomende woningen nam niet verder af, een duidelijke trendbreuk. Dat blijkt uit de Monitor Betaalbare Voorraad 2016.