Overslaan en naar de inhoud gaan

Halsbandparkiet beschadigt gevels

Image

De knalgroene halsbandparkieten hebben ontdekt dat je in gevelbekleding goed kunt overnachten, nestelen en broeden. Woningcorporaties Ymere meldt dat de parkieten her en der gaten hakken met hun snavel en zo voor schade, warmteverlies en zelfs lekkage veroorzaken.

“Het komt bij ons steeds vaker voor, de schade loopt per gat zomaar in de honderden euro's en we kunnen er amper iets tegen doen om schade te voorkomen. Onze huurders zijn de dupe", zegt Roel Collewijn van Ymere. De dieren hebben het voorzien op gevels van geïsoleerde woningen. “Opeens hadden we allerlei vuistgrote gaten in geïsoleerde gevels,” zegt Collewijn. "Na meldingen van huurders zijn we op onderzoek uitgegaan. Dader bleek de halsbandparkiet.

Zelfs aluminium en stenen gevelpanelen blijken niet bestand tegen snavels. De corporatie zoekt daarom naar nieuwe materialen. Bij de Flevoflats in Amsterdam Oost overweegt Ymere zelfs de hele gevel te vervangen. Hier hebben de holen al voor lekkage gezorgd. De woningcorporatie spreekt van vuistdikke gaten.

De halsbandparkiet is een exoot maar maakt een opmars in Nederland vanuit Amsterdam. Er zouden er inmiddels ruim 20.000 zijn.

Trefwoorden