Overslaan en naar de inhoud gaan

Hamerkwartier wordt woonwerkwijk met 6.700 woningen en groene openbare kade

Image

Het Hamerkwartier verandert van een bedrijventerrein in een wijk met 6.700 woningen, veel ruimte voor werken en een groenstrook langs het water van het IJ. Dat staat in de Projectnota die het Amsterdamse college deze week heeft vastgesteld. De gemeente wil dat de naastgelegen IJplein/Vogelbuurt ook baat heeft bij de veranderingen in het Hamerkwartier, zodat er een ‘ongedeelde wijk’ ontstaat.

De Projectnota beschrijft de verandering van bedrijventerrein naar een aantrekkelijke stadswijk met 6.700 woningen en 270.000 m2 ruimte voor werken en voorzieningen. Langs het IJ komt een groende kade met een doorgaande fiets- en wandelroute die aansluit op de omgeving. Alle nieuwbouw wordt energieneutraal en aardgasvrij. In de plannen voor de wijk is er extra aandacht voor groen, water, sport, mobiliteit en gezonde bouwmaterialen. In het Hamerkwartier komen twee tot drie nieuwe basisscholen; een middelbare school met sporthal en een zorg- en welzijnscluster. Daarnaast is er genoeg ruimte voor cafés, restaurants en culturele instellingen, ook in de woongebieden.

De volgende stap in de ontwikkeling van het Hamerkwartier is een Investeringsnota. Het projectteam werkt de huidige ideeën dan verder uit in een stedenbouwkundig plan. Daarin komen aan de orde de woningverdeling, het ontwerp van het gebied, verkeer, bereikbaarheid, de mogelijke Javabrug, een milieueffectrapportage en het geld dat nodig is om de plannen uit te voeren. De verwachting is dat de gemeenteraad dit besluit binnen twee jaar kan nemen.