Overslaan en naar de inhoud gaan

Noordelijke IJ-oever

  • Ontwikkelaar G&S& en de Alliantie Ontwikkeling hebben vorige week op de PROVADA hun bouwplan voor een nieuw 'sociaal hart' op NDSM-werf gepresenteerd. Het nieuwbouwplan Buurthaven op kavel B7 bestaat uit 207 sociale- en eeuwigdurende middeldure huurwoningen, een aantal sociaal-maatschappelijke functies en een gemeenschappelijk groen hof. Bijzonder is dat minimaal vijftig woningen worden toegewezen aan 'vitale ouderen'. BuurtHaven wordt naar verwachting eind 2027 opgeleverd.
    Nieuwsartikel

  • Amsterdam heeft geen goed zicht op de risico’s van woningbouw rond de chemische fabriek van Ketjen (dochteronderneming van Albemarle) in Noord. De Raad van State herhaalt deze conclusie in een nieuwe uitspraak over een bouwplan in het Hamerkwartier. Ditmaal gaat het een plan voor 1.700 woningen op het voormalige Draka-terrein. Het beroep van Albemarle wordt gegrond verklaard en daarmee kan het  bestemmingsplan voor dit gebied de prullenbak in.
    Nieuwsartikel

  • Amsterdam heeft geen goed zicht op de risico’s van woningbouw rond de chemische fabriek van Ketjen (dochteronderneming van Albemarle) in Noord, concludeert de Raad van State. Die vernietigt daarom het bestemmingsplan voor een klein deel van de geplande woonwijk Hamerkwartier. Maar door dit oordeel komen ook andere bouwplannen voor het Hamerkwartier op losse schroeven te staan. Hamerkwartier is een van de grote woningbouwlocaties van Amsterdam. De hoofdstad wil hier een woon- en werkgebied… meer
    Nieuwsartikel

  • Niet elke ontwikkelaar kampt met stagnerende woningverkopen. Project Noordbaak van G&S& op het NDSM-terrein in Amsterdam Noord valt in de smaak, met name bij alleenstaande mannen van in de twintig of dertig. Voor de 71 appartementen in de Groote en de Kleine Kaap toonden 1.235 mensen belangstelling. Het project is nog voor start bouw volledig uitverkocht.
    Nieuwsartikel

  • In de afgelopen vijftien jaar zijn delen van de noordelijke IJ-oever ingrijpend veranderd. Bedrijfsloodsen en braakliggende landjes maakten er plaats voor woningen en hippe horecazaken. Terwijl gemeenten en ontwikkelaars nog volop nieuwe overeenkomsten sluiten, zorgen afhakende kopers en beleggers voor twijfels over de realisatie daarvan. Corporaties springen gedeeltelijk in het gat dat pensioenbeleggers achterlaten. Maar hoe lang is hun polsstok?
    Achtergrondartikel

  • Het woonprogramma van een transformatielocatie op de NDSM-werf wordt omgezet. De ontwikkelaar ziet onder de huidige markomstandigheden geen haalbare business case meer voor de bouw van 200 woningen; de gemeente wil de bouwproductie veilig stellen. Ze hebben afgesproken het vrije sectordeel (50%) volledig om te zetten naar permanente middenhuur. Eerder heeft het college ingestemd met een vergelijkbare programmawijziging in de wijk Elzenhagen Zuid. Deze nieuwe afspraak gaat gepaard met een… meer
    Nieuwsartikel

  • Woningcorporatie Eigen Haard en Gemeente Amsterdam hebben een overeenkomst getekend voor de bouw van meer dan zeshonderd woningen rondom de iconische Kromhouthal in het Hamerkwartier in Amsterdam-Noord. Naast woningbouw komen er aan de IJ-oever een middelbare school, een sporthal, een supermarkt, horeca en een theater. De door de corporatie te renoveren Kromhouthal wordt het middelpunt van de buurt.
    Nieuwsartikel

  • Woningcorporatie Eigen Haard koopt van ontwikkelaar Ten Brinke myb sociale en middensegment huurwoningen op het NDSM-terrein in Amsterdam Noord. De overeenkomst betreft de woningen in het bouwplan voor kavel A5. Er is ruimte voor in totaal 285 woningen en een plint met bedrijfs- en maatschappelijk onroerend goed. Hoeveel woningen Eigen Haard precies koopt, is onder meer afhankelijk van het aantal te bouwen vrije sectorwoningen. De komende maanden worden de plannen verder uitgewerkt. Als alles… meer
    Nieuwsartikel

  • Projectontwikkelaar KondorWessels Vastgoed heeft met het plan ‘Sample’ de tender gewonnen voor de ontwikkeling van kavel 19 in het Amsterdamse Buiksloterham. Het plan bestaat uit drie circulaire gebouwblokken met vrije sectorkoopwoningen, middeldure huurwoningen, sociale huurwoningen en bedrijfsruimtes. Opvallende partners in het project zijn de modulaire houtbouwer Finch Buildings, Horizon ('urban mining') en het buurtcollectief Verdedig Noord. Het plan is naar een ontwerp van Space… meer
    Nieuwsartikel

  • Woningcorporatie Lieven de Key heeft met de gemeente Amsterdam afspraken gemaakt over de ontwikkeling van kavel A4 op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Op de plek tussen de ms. Oslofjordweg en de tt. Vasumweg is ruimte voor een mix van woningen, ambacht- en maakindustrie en voorzieningen, zoals een gezondheidscentrum en een kinderdagverblijf.
    Nieuwsartikel

  • Amvest is aan de Grasweg in Amsterdam Noord gestart met de bouw van The Sphinx. Het hoogbouwgedeelte bestaat onder andere uit 57 huurappartementen voor senioren met een woonvorm tussen 'thuis en het verpleeghuis', met een gemeenschappelijke ruimte plus ruim dakterras. Op de begane grond komt de eerste stedelijke variant van Het Gastenhuis, een kleinschalige 24-uurs woonzorg met 19 wooneenheden voor mensen met dementie in een huiselijke, open setting. Op de eerste verdieping komt een… meer
    Nieuwsartikel

  • De skyline van Noord krijgt steeds meer body: er wordt flink gebouwd en dat is vooral aan de oevers van het IJ goed te zien. Hoe krijgt die skyline vorm en welke gebouwen dragen daar aan bij? Stedenbouwkundige Ton Schaap heeft destijds het plan ontworpen. Wat waren destijds de afwegingen? Schaap: ondanks de strip met enorme woontorens blijft EYE de eyecatcher.
    Video

  • Amvest en Dura Vermeer Bouw Midden West hebben een positie verworven in de Buiksloterham in Amsterdam-Noord. De ontwikkelcombinatie gaat de gebouwen aan Asterweg 20-22 her-ontwikkelen tot een gemengd gebied met woningen, kantoren en bedrijfsruimten. 
    Nieuwsartikel

  • Bouwinvest heeft het woningbouwproject Mark in de Buiksloterham in Amsterdam-Noord gekocht. Van de 72 appartementen zal zestig procent worden verhuurd in het middenhuursegment. Het door De Berg ontwikkelde complex omvat verder kantoren en horecaruimte. De woningen bevinden zich in twee torens boven die ruimten, variëren in grootte van 50 m² tot ruim 95 m².
    Nieuwsartikel

  • De herontwikkeling van het Hamerstraatgebied staat in de startblokken. Woensdag 16 februari spreekt de gemeenteraad zich uit over de spelregels en kaders voor de nieuwe hoogstedelijke woon-werkwijk. De nieuwbouw moet ook ruimte bieden aan creatieve ondernemers uit de buurt en bewoners uit omliggende wijken. Toch maken beide groepen zich grote zorgen over de huurprijzen en groeiende onbereikbaarheid van het gebied.
    Achtergrondartikel

  • COD en Amvest zijn begonnen aan de bouw van project Kaap in het park aan de Noordelijke IJ-oever. Op de kop van de Grasweg in Amsterdam-Noord verrijzen 70 koopappartementen, een parkeergarage en een circulair horecapaviljoen. 
    Nieuwsartikel

  • Van der Vorm heeft 25 stadsappartementen in project Distle Road in Amsterdam-Noord gekocht van ontwikkelaar Urban Fabric. Distle Road House aan de Distelweg bestaat uit appartementen die zijn ontworpen volgens een bijzonder woonconcept. Het door Buro Ruim ontworpen gebouw heeft een gemeenschappelijke woonkamer en een collectieve tuin. Het gebouw is zo vormgegeven dat het de sociale samenhang en ontmoeting bevordert.
    Nieuwsartikel

  • BLVG ontwikkelt op de kop van de nieuwe Klaprozenbuurt in Amsterdam een iconisch woongebouw met 157 woningen onder de naam 'IVY Amsterdam’. In het plan is een voorziening opgenomen voor de huisvesting voor 49 tijdelijk daklozen zonder zorgindicatie, een zogenaamd Passantenpension.
    Nieuwsartikel

  • Vastgoedbelegger Altera Vastgoed wordt eigenaar van een nog te bouwen wooncomplex van het project Nautisch NDSM (B10) op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. De meeste appartementen (157) daarvan vallen in het middeldure huursegment en voldoen aan de voorwaarden van het Amsterdamse 'Actieplan Meer Middeldure Huur'. Daarnaast neemt Altera ook de 24 vrije sector huurwoningen, 965 m² commerciële ruimte en 90 parkeerplaatsen af van de ontwikkelaars BMB Ontwikkeling (onderdeel van VolkerWessels) en… meer
    Nieuwsartikel

  • In de nieuwe wijk Overhoeks in Amsterdam Noord wil Ymere in totaal zo’n 600 sociale huurwoningen realiseren. De eerste 133 van 'De Berend' zijn inmiddels gerealiseerd. Nu is het tweede gebouw 'De Jakoba' (blok L) in aanbouw. Daarin komen onder andere 135 sociale huurwoningen. Net als in De Berend komen hierin vooral compacte woningen voor eenpersoonshuishoudens. Daar is volgens Viane Regout, directeur projectvernieuwing van Ymere, de grootste vraag naar. Sommige woningen worden wat ruimer met 1… meer
    Nieuwsartikel

  • Lange tijd was Noord vooral een gebied van fabrieken en arbeiders. Dat verandert in sneltreinvaart. De grote industriële zones aan het IJ zijn of worden volgebouwd met woningen. Voor welke uitdagingen staat het stadsdeel? Pakhuis de Zwijger organiseerde er een livecast bijeenkomst over.
    Achtergrondartikel

  • Op het voormalige fabrieksterrein van Draka in Amsterdam-Noord komen 1.700 nieuwe woningen met langs het IJ een brede, groene boulevard. De gemeente heeft een overeenkomst getekend met Draka Kabel, de eigenaar van de grond, om die ontwikkelingen mogelijk te maken. Ook komen er bedrijfshallen voor de maakindustrie, horecagelegenheden, winkels en een basisschool.
    Nieuwsartikel

  • De Duitse vastgoedbelegger Patrizia heeft voor 51 miljoen euro 114 appartementen in Amsterdam-Noord gekocht van de Biesterbos Groep. Het betreft een deel van Pontkade, een beleggingsobject op de NDSM-werf dat momenteel in aanbouw is. Het gaat om een gevarieerd woningaanbod (verhuurbare oppervlakte 7.760 m2); van 2-kamerappartementen (50 m2) tot luxe penthouses (128 m2).
    Nieuwsartikel

  • Aan de westkant van de NDSM-werf in Amsterdam-Noord kunnen 2.000 tot 2.500 extra woningen worden gebouwd, zo meent wethouder Marieke van Doorninck van ruimtelijke ontwikkeling. Om de wijk leefbaar te houden zoekt het college ter compensatie naar mogelijkheden om de oostkant van het gebied extra te vergroenen. Ook moet op de werf meer ruimte komen voor sportvoorzieningen.
    Nieuwsartikel

  • Sinds 2012 is de Amsterdamse Buiksloterham een proeftuin voor circulaire gebiedsontwikkeling. Na de idealistische zelfbouwers, CPO-groepen en waterbewoners van Schoonschip zijn er nu ook bijzondere initiatieven van woningcorporaties en (kleine) ontwikkelaars. Toch moet er nog veel gebeuren voordat alle kringlopen zijn gesloten en bewoners in hun eigen (duurzame) energiebehoefte voorzien.
    Achtergrondartikel