Huiseigenaren zitten toch niet vast aan hoge kosten nieuw energielabel

09.12.2020
Image

Huiseigenaren hoeven toch geen energie-expert in te schakelen om het energielabel van de woning vast te stellen. Dat is het gevolg van een aangenomen amendement van de heren Koerhuis (VVD) en Terpstra (CDA). Dat amendement regelt dat huiseigenaren ook na 31 december hun energielabel online moeten kunnen aanvragen. De gemiddelde kosten van de aanvraag zouden anders stijgen van zo'n 10 naar 190 euro.

Er komt wel een nieuw label. Het nieuwe energielabel wordt uitgedrukt in kWh/m2 om te voldoen aan de betreffende EU richtlijn. Het moet nog even worden afgewacht in hoeverre het digitale aanvraagformulier zo intelligent wordt dat huiseigenaren dat zelf kunnen uitrekenen. Zo'n formulier is niet direct beschikbaar. Sterker nog, dit zou nog wel tot juli op zich kunnen laten wachten.

Vereniging Eigen Huis heeft eerder forse bezwaren geuit tegen het nieuwe label. “Het jaagt eigenaren alleen maar op kosten en biedt kopers geen meerwaarde. Voor hen zijn de uitwerking van het Klimaatakkoord over isolatiemaatregelen, subsidies, financieringsmogelijkheden en duidelijkheid over de wijkaanpak veel belangrijker”, zegt Cindy van de Velde algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis.

Een energielabel is nodig als een huiseigenaar zijn woning wil verkopen of verhuren.

Trefwoorden