HuurDeZon: groot energieproject op daken huurwoningen

29.11.13
HuurDeZon: groot energieproject op daken huurwoningen

Eigen Haard en de Zonnefabriek plaatsen de komende jaren op duizend huurwoningen in de regio Amsterdam zonnepanelen. Bewoners profiteren van de zonne-energie en reduceren hiermee hun woonlasten. HuurDeZon is een samenwerking tussen Eigen Haard en de Zonnefabriek.

HuurDeZon is het vervolgproject van twee eerdere pilots; Westerzon bij de Zoutkeetsgracht en de Louise de Colignystraat. Maar de tijd van pilots is volgende beide partners voorbij. Het plan is om komend jaar meer dan 7.500 panelen te plaatsen, goed voor bijna 2 MegaWattpiek. Vanaf 2014 kunnen huurders zich ook zelf aanmelden.
’Met HuurDeZon dringen we de CO2-uitstoot én de woonlasten van onze huurders terug’, zegt Wybrand Pieksma, adviseur Duurzaamheid van Woningstichting Eigen Haard. ‘Huurders betalen voor het gebruik van de zonnepanelen een maandelijkse bijdrage via Eigen Haard. Die is in verhouding circa 10 procent lager dan de huidige stroomkosten. Onze huurders besparen dus direct. De bijdrage die huurders betalen stijgt naar verwachting ook minder snel dan de stroomprijzen. Het financieel voordeel voor de huurder neemt daardoor elk jaar toe.’

‘Uit de twee pilots blijkt dat dit exploitatiemodel werkt. We zijn er dan ook trots op dat we van de pilot-fase naar het grootste zonne-energieproject voor huurders van Nederland gaan’, zegt David van der Burg van Zonnefabriek. ‘Het is eigenlijk een heel simpel model, omdat iedere woning een individueel systeem krijgt. De investeringen per woning zijn hoger dan bij grote collectieve systemen, maar door de grootschaligheid en de eenvoud is een rendabel exploitatiemodel toch mogelijk.’

Stadsdeel West heeft de pilot gesubsidieerd. Vanuit het Amsterdams Investeringsfonds investeert de gemeente mee in de opschaling hiervan. Wethouder Van Poelgeest: “Wij zijn blij dat Eigen Haard en HuurDeZon deze stap zetten en zo een bijdrage leveren aan de Amsterdamse Zonvisie. Dit is goed voor huurders en goed voor de stad.”

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS